Напишете дума/думи за търсене

За кои заболявания сигнализира лошият дъх

Повечето хора се събуждат всяка сутрин с неособено приятен дъх, който изчезва след измиването на зъбите. Но ако забележите, че имате халитоза, както е медицинското наименование на това, през целия ден и не е причинена от ядене на чесън, лук или тютюнопушене, тя може да бъде свързана със здравословно състояние.

Гниенето на зъбите и заболяванията на венците са сред най-честите причини за лош дъх. Те обаче не са единствените източници на лош дъх. Ако сте забелязали, че зловонието от устата ви не минава със сутрешното измиване на зъбите, тогава може да се дължи на едно от тези заболявания.

1. Респираторни проблеми

Белодробните инфекции като пневмония, бронхит или грип, причиняват слуз и бактерии, които се натрупват в белите дробове и дихателните пътища, създавайки миризма, подобна на гниене. Сухота в устата от астма може да предизвика лош дъх.

2. Сърдечна недостатъчност

Пациентите със сърдечна недостатъчност имат специфичен дъх, в който се долавя ароматът на ацетон.

3. Рак

Има нови тестове, специално проектирани да проверяват дъха за признаци на карцином на белите дробове, на гърдата или на стомаха, тъй като тялото при тези заболявания отделя химикали, които може да бъдат открити чрез такива тестове.

4. Диабет

Сладък или захарен дъх, който напомня на остатъчния вкус от плодовете, може да бъде показателен признак на диабет.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X