Напишете дума/думи за търсене

Шумовете на тялото - какво казват за здравето

Цяла седмица сте пазили диета, за да сте в прекрасна форма заради предстоящата ви първа среща. Пристига бленуваният левент, а вашият стомах услужливо свири Имперския марш от „Междузвездни войни”. Или пък така преяждате от притеснение, преди да го видите, че не можете да спрете да хълцате. Повече от шумовете, които издават телата ни, са безобидни, но понякога са сигнал за нещо нередно, което се случва в плътските ни дебри. Как да декодираме какво ни говори тялото?

Когато носът просвирва

Това означава, че тотално сте се задръстили. В носа ви се е настанила слуз, която възпрепятства достъпа на въздух. За да разбиете блокадата, изплакнете ноздрите си с физиологичен разтвор. Задължително посетете специалист по уши, нос, гърло, ако просвирването е придружено с кървене, жълтеникаво-зеленикав секрет, главоболие или лицева болка. Най-вероятно сте се сдобили с инфекция на синусите.

Оригване

Докато се храним и говорим, ние гълтаме излишен въздух, който след това напуска тялото ни под формата на оригване, независимо дали е вокално изразено или не. Този телесен шум не трябва да се подценява, защото оригването може да е следствие от Гастроезофагеален рефлукс. Това е състояние, в което съдържанието на стомаха се връща отново в хранопровода. Стомашната киселина, която се просмуква в хранопровода, може да доведе до киселини, болки в сърдечната област, сухота в гърлото, пресипналост, лош дъх. За да избегнете това състояние, яжте често и по малко. Избягвайте да консумирате кофеинови напитки, шоколад, чесън и лук и задраскайте от ежедневието си дрямката след хранене.

Къркорене

Обикновено това говори за контракции на стомаха и чревните мускули. Причиняват го две неща – храносмилането и стресът. Най-силен шум се получава от консумирането на млечни продукти и въглехидрати. Децибелите от тези два вида храни може да заглушат и преминаването на трамвай. Къркоренето се засилва особено по време на менструация. За да намалите този дискомфорт, приемайте по 250 милиграма магнезий преди лягане няколко дни преди цикъла. Това ще потуши газовете и констипацията, които са най-честите причинители на тази какофония в корема ви. Йогата и медитацията също са добри укротители на къркоренето.

Пръцкане

То е нормален начин тялото да изхвърли газовете, които произвеждаме по време на храносмилане. Здравословно е да изкарваме газовете поне по 20 пъти на ден. Бобовите растения, картофените чипсове, фруктозата са чудесни спусъци за газоотделянето. Едни от най-ужасно смърдящите газове се причиняват от млечни продукти и от храни, съдържащи сяра като броколи и зеле, както и от неустоимия шоколад. Ако пърденето е съпроводено с коремна болка, подуване, диария или запек това може и да означава, че имате синдром на раздразнени черва, възпаление на вътрешностите или хранителна алергия.

Хъркане

Този звук се причинява от прекалената отпуснатост на гърлените ни мускули, които вибрират, докато дишаме. Хъркането се засилва от пиенето на алкохол преди лягане, от преяждане или от наднормено тегло. Ако се събудите от собствените си гърлени звуци, има голяма вероятност да страдате от сънна апнеа, от сериозен дихателен проблем, който може да доведе до сърдечно заболяване, инфаркт или високо кръвно налягане.

Пукане на костите

Всички обичаме от време на време да пукаме пръстите на ръцете си или да наместваме въздушните балончета между вратните си прешлени. Имайте предвид, че колкото повече се повишава нивото на стреса, толкова повече ставите ни се стягат и е напълно възможно кокалите ни да изсвирят без репетиция цяла симфония. За да не се стига до там, раздвижвайте врата си на всеки 45 минути. Но ако пукането е придружено с болка, подуване или ограничено движение, потърсете доктор. Може да е свързано с остеопороза или последствия от неосъзната и нелекувана травма. Ако пък имате оплаквания и пукания в областта на челюстта, е възможно това да предупреждава за темпоромандибуларни нарушения.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X