Напишете дума/думи за търсене

Зъбоболът може да издава синузит

Синузитът е възпаление на околоносните кухини (синуси), което най-често възниква като усложнение при хрема вследствие на бактериална или вирусна инфекция. В зависимост от разположението си синусите са четири вида. Максиларните се намират в горната челюст, над горните зъби, под очите.

Фронталните са разположени в основата на челото, над очите. Етмоидалните са зад основата на носа, между очите, а сфеноидалните - зад очите, в основата на черепа.
Възпалението на околоносните кухини може да бъде причинено от различни вируси. Появяват се хрема (или запушен нос), главоболие, кихане, зачервено гърло, стичане на секрет в задната част на гърлото, висока температура, втрисане, мускулни и ставни болки, оток около или под очите. Най-характерните и чести оплаквания при синузит са главоболие и тежест в областта на лицето. Дори навеждането на главата напред или поклащането й засилва симптомите.

Болка в областта на скулите, под очите и над горните зъби отличава максиларния синузит. Нерядко зъбобол в горната редица зъби води пациента при стоматолог. Лекарят би могъл да диагностицира инфекция на максиларния синус по рентгеновата снимка. Понякога връзката е обратна - т.е. дентален проблем причинява синузит (одонтогенен). При много хора корените на четвърти, пети и шести горни зъби стърчат в максиларния синус или между тях има много тънка костна пластинка. Поради това дълбоки кариеси в тези зъби, възпаление на венците около тях и стоматологични интервенции (вадене на зъб, на нерв, поставяне на пломба) могат да предизвикат синузит с едностранна хрема.

Диагнозата сфеноидален синузит се поставя много трудно поради дълбокото разположение на сфеноидалните околоносни кухини. За да се избегнат погрешни заключения, е необходимо да се проведе компютърно изследване (скенер).
Как да облекчите неприятните болки при остър синузит? Възпалението добре се повлиява от топлина - сухи топли компреси и нагревки подобряват кръвоснабдяването в горните дихателни пътища, подпомагат отпушването на синусните отвори и изтичането на секретите. Назалните капки, спрейове и таблетки, които се предлагат в аптеките, се употребяват за оздравяване на носната лигавица и отпушване на носа. Те обаче не бива да се прилагат повече от седмица поради риск от привикване и загуба на ефекта им. Водните промивки със солена вода (0,9% воден разтвор на натриев хлорид - готварска сол) също помагат за отпушването на носа и синусните отвори. От полза са и секретовтечняващите препарати.

При остър бактериален синузит се налага антибиотично лечение, като препаратите задължително трябва да изпише лекарят. Наличието на гной в някой от синусите изисква консултация със специалист отоларинголог.

Профилактиката на синузит се свежда основно до предпазване от простуда и инфекции на горните дихателни пътища. Не си лягайте с мокра коса, тъй като това е предпоставка за охлаждане на лигавицата на синусите. При вирусни и простудни заболявания лекувайте хремата и поддържайте проходимостта на носа. Помагат допълнителният прием на витамини и консумацията на топли течности.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X