Напишете дума/думи за търсене

С какво да храним гастрита

Болки, дразнене и тежест в стомаха, киселини, гадене, подуване на корема – всички тези симптоми имат едно наименование: гастрит.

Разновидностите

Гастрит в превод от старогръцки означава възпален стомах. Това е събирателен термин, под който се разбират различни възпалителни процеси и промени в лигавицата на стомаха. Гастритът бива остър и хроничен и може да възникне като първично заболяване или като съпътстващо други болести. Острият гастрит може да премине в хроничен – с перманентни рецидиви. Гастритът се различава по степента на увреждане на лигавицата на стомаха и по степента на киселинност – повишена или понижена.

Гастритът с повишена киселинност се нарича хиперациден. Възниква поради изобилие на солна киселина, която води до възпаление на стените на стомаха. Причините може да се разделят на външни и вътрешни.

Външни фактори са неправилното хранене, злоупотребата с алкохол, никотин и лекарствени препрати, стресът.

Външните са различни заболявания на ендокринната система, нарушения в метаболизма, наследствена предразположеност.

Хиперацидният гастрит се смята за заболяване на младите хора, върху възникването му често оказват влияние нездравословният начин на живот и постоянното бързане. Основният симптом е неприятното усещане за парене зад гръдната кост, понякога се появяват гадене, запек. Апетитът не намалява и това е добре, тъй като неприятните симптоми може да изчезнат след консумация на храна.

Диета и режим на хранене

Главното при гастрит с повишена киселинност е правилното хранене. На първо място, трябва да се изключат от менюто всички продукти, които дразнят лигавицата на стомаха – алкохол, туршии, солена и маринована храна, сирене с дълъг процес на ферментация, като и силен чай и кафе, които предизвикват отделяне на стомашен сок. Не се препоръчват също продукти, които причиняват газове – газирани напитки, бобови растения, всички видове зеле, ряпа, лук, ябълки, гъби, пълнозърнест и ръжен хляб.

Препоръчват се препеченият бял хляб, киселото и прясното мляко, месото и рибата (задушени или приготвени на пара), овесените ядки, оризът, крем-супите, грисът, елдата. Включвайте в менюто си варени или приготвени на пара зеленчуци: картофи, цвекло, моркови, тиквички, тиква – те притежават успокояващи стомаха свойства. От напитките най-щадящи са стомаха са слабите билкови чайове, негазираната вода, зеленчуковите и плодови сокове.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X