Напишете дума/думи за търсене

Мащерката като лек

Някой кулинар ще каже, че е въпрос на вкус с какви подправки да обогатите ястията си. Когато обаче си недостатъчно опитен в кухнята, е полезно да знаеш някои основни правила. Представяме ви мащерката.

Известна е още като „бабина душица“. Съществуват много видове мащерка и ако до преди няколко години в българската кухня я ползвахме само за чай, то вече я употребяваме в разнообразни ястия. Мащерката е от семейство Устоцветни и е типична подправка за кухнята в Южна Европа, особено за Средиземноморието. Любопитното е, че от гръцки името й означава „сила, смелост“. Може би е така, защото мащерката има един куп здравословни свойства. Преди битка римляните се къпели във вана с мащерка, защото били убедени, че това ще ги направи по-силни и по-храбри.

Здравословни предимства

Смята се, че е универсален лек. Съдържа тимол - етерично масло с антисептични и противогъбични свойства, минерални соли, фливонови гликозиди, дъбилни вещества и др. Помага на болни от грип и настинки, облекчава възпаления на горните дихателни пътища, хроничен бронхит, астма, стомашни неразположения като гастрит, колит, диария. Мащерката има отхрачващо действие и смекчава сухата кашлица. Освен всичко е дар от природата при проблеми със съня, нервите, ниското кръвно налягане и кожни заболявания. Подходяща е за третиране на ухапвания от насекоми, рани, изгаряния. Билката е богата на витамин А и съдържа антиоксиданти. Редовната й употреба предотвратява кариес и пародонтоза. Компреси от мащерка облекчават болки в ставите и мускулите. За капак мащерката е мощен афродизиак!

още нещо

Ако кафето не ви понася, опитайте да го смените с ча от мащерка. Тя има свойството да ободрява.

Кулинарно приложение

Като цяло е подценена подправка в нашата кухня, може би защото ароматът й не е така силен като този на босилека и салвията и не е така специфичен като този на розмарина. А всъщност мащерката е безценна в кухнята, защото подсилва аромата на другите подправки, деликатна е, но много подходяща за средиземноморски зеленчуци, риба, дивеч, яйца, свинско, агнешко. Може да я ползвате, когато правите марината или сос в добра комбинация с естрагон, чесън, оцет и зехтин. Другите подправки, с които върви добре ръка за ръка, са босилек, риган, салвия, розмарин. Мащерката е част от прочутата комбинация „буке гарни“, която включва връзка от магданоз, мащерка, дафинов лист, босилек, стрък от целина, розмарин, чубрица. Съставките могат да варират в зависимост от ястието. Връзката се готви заедно с гозбата, след което се отстранява.

Обърнете специално внимание на лимонената мащерка. Тя се използва дори за десерти и е страхотна за подправяне на извара, крем сирене и, разбира се, морски продукти.

За още практична информация и вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X