Напишете дума/думи за търсене

Евтини и полезни храни - втора част

Извара

Тя има способността да се усвоява напълно от организма, без да го натоварва с вредни добавки и оцветители. Изварата съдържа фосфор, което я прави задължителна за хора, страдащи от костни болести, сърдечносъдови заболявания, хипертония и проблеми с бъбреците. Млечните протеини, които се съдържат в нея, имат огромна хранителна стойност и да отлична алтернатива на животинските. Аминокиселините, които се съдържат в изварата, предотвратяват болести на черния дроб, а витамините от групата В осигуряват профилактика срещу атеросклероза. Незаменима е и за възрастните хора, които имат нарушения в обмяната на пурини (тоест, предразположени са към подагра). Изварата оказва благотворно действие на нервната система, като подобрява регенеративните й свойства. Консумацията й се препоръчва от лекарите за профилактика на затлъстяване, при анемия, туберколоза, хипертония.

Ябълки

Тези напълно достъпни и евтини плодове съдържат огромни количества витамин С, калий, пектин, а някои сортове – дори желязо. Ябълките нормализират дейността на стомаха и на черния дроб и понижават нивото на лошия холестерол. В кората им се има много фибри, витамин С и антоксиданти, затова не ги белете. Пектинът притежава свойството да се свързва с постъпващите в организма вредни вещества (като олово и арсен) и да ги извежда от тялото. Фибрите предотвратяват стомашни проблеми, изчистват шлаките и понижават риска от рак на дебелото черво. Ябълките са чудесно лечебно средство при авитаминоза, ниско ниво на витамин С, хроничен ревматизъм и предразположеност към подагра, нарушения в обмяната на веществата, затлъстяване, атеросклероза.

Арония

Няма нужда да харчите куп пари за екзотични супер храни като годжи бери. Аронията притежава не по-малко полезни свойства, а освен по-ниската цена плюсът е, че се отглежда и у нас. Плодовете й се състоят от около 80% вода, а в състава й влизат протеини, въглехидрати, фибри, и цял комплекс от витамини и микроелементи. Например витамин А е повече, отколкото в морковите, а витамин С – повече от лимоните. Всичко това, заедно с дъбилните вещества, прави аронията изключително ценен и лечебен продукт. Плодовете се препоръчват при атеросклероза, имат диуретично и кръвоспиращо действие. Сокът е ефикасен срещу гастрит и хемороиди. Аронията има и отлични бактерицидни свойства, ефикасна е срещу златисти стафилококи и салмонела, намалява растежа на гъбичките и плесените.

Субпродукти

Мнозина смятат, че те не носят никаква полза и дори са вредни, но според диетолозите съдържат животински протеини, които са „строителен материал” за мускулите и костите и повишават имунитета. Черният дроб е богат на витамини А, С и фолиева киселина. Не го гответе дълго, тъй като при продължителна топлинна обработка губи вкусовите си качества. Белият дроб съдържа същите полезни вещества като телешкото месо, но е по-малко мазен и калоричен. Една порция бъбреци снабдява организма с по-висока от дневната доза витамин В и намалява лошия холестерол. Сърцето съдържа минимално мазнини и калории, и същевременно е богато на желязо, което го прави отличен продукт срещу анемия.

Цвекло

На фона на повечето зеленчуци цената му е символична, още повече, че червеното цвекло от древни времена е признато за лекарство. Преди цели 2,5 хиляди години Хипократ го включва в списъка на лечебните растения, предписвани срещу инфекциозни заболявания, треска, кожни възпалени и др. Флавоноидите (на които дължи червения си цвят) повишават еластичността на капилярите, понижават кръвното налягане, стимулират образуването на еритроцити (червените кръвни клетки). По съдържание на йод цвеклото е лидер сред зеленчуците и се използва за профилактика и лечение на заболявания щитовидната жлеза, предизвикани от дефицит на йод. Въздейства благоприятно на дейността на бъбреците и черния дроб, нормализира дейността на стомашно-чревния тракт. Благодарение на съдържанието на витамин U, цвеклото е ефикасно срещу язва и болести на дванайсетопръстника.

Диабетиците го ценят заради високото съдържание на цинк, който увеличава продължителността на действие на инсулина. Червеният зеленчук подобрява паметта при атеросклероза, използва се при лечение на неврози и безсъние, анемия и хипертония, извежда от организма токсините и тежките метали. Относително скоро, в средата на ХХ век, учените обявиха, че цвеклото успешно се прилага при лечение на онкологични заболявания.

Грах, боб, леща

Бобовите растения са основният растителен източник на протеини – по съдържание на белтъчини са близки до месото, но се усвояват много по-лесно. При обичайните начини на приготвяне (варене) бобовите протеини се усвояват до 70–80%. Освен това в тях се съдържат много необходими за организма органични киселини, мазнини, витамини, минерали и соли. В грахът има активни вещества, които оказват антисклеротично действие. Бобът е богат на калий и фолиева киселина, защитава от инфекции, пречиства кръвта. Освен това съдържа много витамини от групата В и благодарение на това понижава риска от сърдечносъдови заболявания.

Още ползи носят фибрите, които улесняват храносмилането, и манганът, който придава здрав и силен вид на косата. Според лекарите всекидневната консумация на 100–150 г боб в продължение на две – три седмици понижава значително нивото на холестерола. Любопитен факт е, че в лещата не се натрупват токсични елементи и нитрати. Тя подобрява храносмилането и е отлична профилактика против рак на дебелото черво.

Подправки

Те не са продукти от първа необходимост, но благодарение на подправките и най-простото ястие бързо и лесно става по-ароматно и полезно. Черният и червеният пипер, хрянът, дафиновият лист, куркумата, джинджифилът, карамфилът, целината са изключително здравословни и могат да бъдат открити на разумни цени. Те стимулират храносмилането, укрепват имунната система, служат за профилактика на различни заболявания. Когато е възможно, ги купувайте свежи или изсушени, като е най-добре когато е необходимо сами да ги стриете, смелите или настържете – така ще съхраните етеричните масла и витамините в тях. Не купувайте бульони на кубчета и подправки тип смес, тъй като в тях се съдържа много сол и натриев глутамат.

към първа част

За още практична и полезна информация търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X