Напишете дума/думи за търсене

Здравословната храна невинаги излиза скъпо

Чували сте твърдението, че здравословните храни излизат солено на бюджета и сигурно портмонето ви би се съгласило с твърдението. Не е задължително, стига да имате малко време, което да инвестирате и известна доза съобразителност.

Замразени срещу пресни

Става въпрос за плодовете. Особено в края на есента, когато в магазина има основно цитрусови плодове и зимни круши. Вярно, намират се и ягоди, но със стойността им за килограм може да си купите сносен чифт обувки. Заложете на замразените. Качествата на плодовете в замразено състояние не се отдалечават много от тези на току що обраните. Използвайте фризера си по предназначение и го заредете с любимите си плодове, докато е време и цената им на пазара е ниска. Ако не сте привърженици на слагането на плодова зимнина, фризерите в хипермаркетите предлагат замразено разнообразие и най-важното на приемлива цена.

Ако са ядки, да са насипни

Когато ви стегне шапката в работата и ви се прииска да похапнете нещо за разсейване, гледате да стоите надалече от вендинг машината и сергията с вафли. Имате любим пакет с микс от сурови ядки и сушени плодове, който върши идеална работа за случая, но пък излиза скъпо. Пригответе си го у дома. Разходете се до пазара и си купете от любимите видове сурови ядки в насипно състояние. И сушени плодове е възможно да намерите - от стафиди до смокини и фурми. Смесете ги у дома и ги опаковайте на порции.

Ако обичате орехи, купете си с черупки. Цената им е доста по-ниска от тази на обелените.

Зърнена закуска в термос

Когато бързате сутрин, често изборът е закуска у дома или закъснение за работа, и обикновено оставяте похапването за офиса. Там само ще залеете полуготовото мюсли от пакета с мляко и готово. Ако искате обаче да спестите някой лев, може да накиснете обикновени овесени ядки, които са доста по-евтини от пакетираното мюсли, с гореща вода в термос от в къщи. Докато пътувате до работа ще се „сготви”. Освен това може лесно да ги овкусите с лъжичка мед или парченце черен шоколад в офиса или пък да не ги подслаждате изобщо. А ако сте се сетили да хванете шепа замразени боровинки от фризера у дома, още по-добре.

Зеленчуков чипс от фурната

Няма начин здравословното меню да мине без зеленчуци. Но ако не сте фенове на задушената им миризма, която издайнически се разнася от дамската ви чанта в офиса, пригответе ги у дома под формата на чипс. Вярно, може да си купите готов такъв от био магазина, но по възможностите ли ви да го правите всеки ден. Нарежете картоф, морков, тиквичка, репичка на тънки филийки с белачката за зеленчуци и ги подредете върху намаслен лист хартия за печене. Овкусете ги преди това по желание с няколко капки зехтин и малко сол и ги сложете в не много силна фурна, докато станат хрупкави. Може да добавите и листа къдравото зеле, то също е подходящо за чипс.

Риба? Да, моля, от консерва

Рибата съдържа много полезни вещества и безценни омега-3. Но суровата, особено от някои видове, е доста пресолена за вкуса на портмонето. Консервираната обаче може и да е. Изберете такава в собствен сос и може да разчитате, че диетата ви ще бъде достатъчно богата на полезни мастни

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X