Напишете дума/думи за търсене

Най-смъртоносните храни и напитки, които консумираме всеки ден

Сентенцията гласи, че ние сме това, което ядем. Храната влияе върху структурата и функцията на всичките ни органи и системи, включително на имунната. При изобилието от готови преработени стоки обаче обикновено не се замисляме с какво се храним, докато не ни сполети опасна болест като сърдечен удар, диабет или рак. А можем да вземем мерки веднага и да елиминираме от менюто си най-вредните и токсични продукти, с които се гощаваме редовно. Незабавно ще усетим разликата. Ето най-смъртоносните храни, които със сигурност трябва да забравим според списание “Хелти ливинг”.

1. Маргарин

Години наред маслото се заклеймяваше като враг на артериите, но учените вече сочат маргарина като по-страшен за здравето. Направен е с хидрогенирана (а не с хидратирана, както често я изписват по етикетите) растителна мазнина. За да се втвърди, е обогатен с водородни атоми по изкуствен начин и съдържа трансмазнини. Повишава риска от сърдечни болести и рак. Затова по-добре консумирайте в малки количества масло от крави, гледани на паша, органичен зехтин и кокосово олио.

2. Газирана вода

Содата, дори и диетичната, води до надебеляване, показват изследванията. Мехурчетата въглероден двуокис в нея са коварни за килограмите, защото стимулират хормона на глада. Свързват я с риск от рак, сърдечни болести, инсулт, диабет, остеопороза. Въпреки това я консумират в изобилие – половината американци например пият поне чаша газирана напитка на ден.

3. Обработени колбаси

Заради тях напоследък на атака са подложени куп популярни храни - от саламите до хотдога. Особено яростни са онколозите, които постоянно вадят доказателства за връзката на рака с обработените меса, които според тях изобилстват с канцерогени, синтетични химикали и отровни консерванти. Американският институт за ракови изследвания например твърди, че един хотдог на ден (50 г обработено месо) повишава с 21% риска от рак на дебелото черво. Алтернативата е прясно месо от гледани екологично животни.

4. Пакетирани зърнени закуски

Всички обичат мюслите, защото са бързи и лесни. Но доскоро широко рекламирани, те вече са отречени като вредни, особено за милионите деца, които закусват с тях. Причината е захарта и стабилизиращите добавки. Оказва се, че тази храна съдържа нездравословни количества витамин А, цинк и ниацин (витамин B3) – понякога 30 на сто над дневната норма за възрастни.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X