Напишете дума/думи за търсене

Храни, които бъкат от токсини

Всеки от нас си има любима храна, с която трудно би се разделил, ако някой му наложи запор за консумирането й. За съжаление някои от най-вкусните неща доста често са и най-вредни за здравето ни. Храни, които преливат от токсични съставки, които ежедневно вкарваме доброволно в организма си. Не твърдя, че трябва тотално да изхвърлите от кулинарния си списък по-долу изброените вкусотии, или да се прехвърлите да живеете в Сингапур, защото там се отнасят много сериозно към безопасността на храната, но имайте едно наум, когато посягате към лавиците в супермаркетите.

Макарони със сирене

Токсични съставки: Оцветяващи агенти

Цветът на „кашкавал”, в който греят макароните, всъщност няма нищо общо с млечния продукт. Колоритът на тази храна е сътворен от катран, който също се използва в производството на дзифт, намира място в пестицидите, с които убиваме инсекти. Тези оцветяващи агенти водят до алергии, до дефицит на внимание и хиперактивност.

Малък съвет: заложете на марките макарони, които не съдържат глутен.

Обезмаслен чипс

Токсична съставка: олестра, известна още като олеан

Обезмасленият чипс беше отговорът на хранителната индустрия на прекалено мазния си братовчед, който непрекъснато товареше килограми върху нас. Но както се казва – всяко добро за зло. Причинява досадно разстройство и не ни предпазва от покачване на теглото. Ако все пак не може да си представите бирата без компанията на чипс, опитайте с такъв, който е приготвен в кококово олио, а не в зеленчукови генно-модифицирани масла.

Питките и арабските хлебчета

Токсична съставка: калиев бромат

Набухвателят калиев бромат ускорява процеса на хлябопроизводството и спестява пари на производителите, но причинява на ползвателите заболявания. Проблеми с бъбреците, нервната система и гастрритен дискомфорт са ви в кърпа вързани.

Може да импровизирате с дюнерите, заменяйки арабските хлебчета с пресни листа от марули.

Паста миксове

Токсична съставка: азодикарбонамид

Този трудно произносим химикал, който причинява астма, е забранен в Сингапур, Австралия, Обединеното кралство и в по-голямата част от европейските страни. Използва се от производителите на житни култури, които нямат търпение пшеницата да избледнее по естествен път. Добавяйки този химикал, те постигат желания вид и цвят на растенията, от които се произвеждат различните видове пасти.

Неорганично кисело мляко

Токсични съставки: хормоните на растежа rBGH и rBST

Неорганичното мляко се добива от крави, на които се дават хормоните на растежа rBGH и rBST, за да се подсили производството на мляко. За съжаление те повишават нивото и на хормона IGF-1, който покачва нивото на инсулиновия хормон на растежа. Той от своя страна е виновен за появата на рак на гърдата, дебелото черво и простата.

И още нещо

спортните напитки

Ако обичате да ходите на фитнес и да консумирате от напитките, които помагат на изгарянето на мазнините, имайте предвид, че въобще не са безопасни. Също като при макароните, и в тези слабителни течности има оцветяващи агенти, които предлагат дъга от заболявания. Не правете грешката да давате от тях на децата си, защото рискувате да сдобиете малчуганите си със затруднено запомняне на образи.

Запомнете: Водата винаги е най-добрият приятел по време на вашите тренировки.

За още практична информация и вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X