Напишете дума/думи за търсене

7 незабележими причини за лошо здраве

През деня човек прави какво ли не и го мисли за нормално и безвредно. Всъщност обаче много от всекидневните занимания причиняват различни вреди на здравето. Объркват естествения ритъм или пък освобожават токсини във въздуха, който дишате. Ето 7 банални неща, които са доста вредни:

1. Будилник

Часовникът с аларма е първото нещо, което човек вижда сутрин. Използват се масово, защото сутрин всеки бърза за работа. Но германският изследовател Тим Рьоненберг е проучил 65 000 души, които се будят с аларма. Според него те страдат от нещо, което той нарича "социална часова разлика".

В списанието на института "Смитсониън" д-р Рьоненберг демонстрира, че будилникът звъни баш по средата на последния и най-важен етап на съня. Изследователят развива цяла теория за човешките хронотипове и защо някои хора винаги се чувстват изморени.

2. Косачка

Според Американското химическо дружество за 1 час работа една моторна косачка изхвърля във въздуха толкова замърсители, колкото леката кола за 160 км изминат път. Изследване на въздуха в един австралийски град установява, че малко над 11% от всички замърсители в него са от моторни косачки на трева.

При косачките няма толкова строги изисквания за замърсяването, колкото при автомобилите. За да не дишате пушека им, докато косите ливадата си, ползвайте механични тримери на ток. Или още по-добре - купете си селска коса и се научете да я клепате и да косите с нея. Много е здравословно!

3. Джапанки

Лятоска всеки шляпа по джапанки. Голяма грешка! Джапанката може да се надене само за малко, а най-добре изобщо да се изхвърли. Наскоро списанието на Американското ортопедично дружество публикува изследване на биомеханичните промени на тялото в опитите му да се приспособи към плоските джапанки.

Те променят походката. В резултат коленете се претоварват, върху сухожилията на подбедрицата има силен натиск и се появяват болки в гърба. Дългосрочните последици от носенето на джапанки не са изследвани. И все пак, обувайте ги само понякога.

4. Заседяване

Най-общо казано, обездвижените хора живеят по-малко от физически активните. Да седиш по цял ден, е най-често срещаният фактор за скъсяване на живота. Проучване от края на миналата година установи, че времето, прекарано в стола, е пряко свързано с повишената смъртност без значение какъв е конкретният й причинител. Най-очевидна обаче е връзката между седенето и сърдечно-съдовите болести и рака. Така че станете и се размърдайте! Влизайте в час по физическо всеки ден, особено ако работите зад бюро.

5. Раница

Да се носи чанта на гръб, е вредно - особено за децата. Ако набутате в детската чанта още 3-4 книги, теглото на детето ще нарасне с над 20%. Изследване на риска от носенето на раница показа, че болките в гърба са 6-ата по честота причина за посещенията на деца в спешните кабинети. При това в 59% от случаите болките се дължат на носенето на раница. Тя не е самар и детето не е магаре, така че не го претоварвайте.

6. Евтини тъмни очила

В списание "Тайм" се появи статия, която описва колко е важно да се носят слънчеви очила със защитен филтър срещу ултравиолетови лъчи. Но според цитирания в списанието д-р Уейн Байзър по-добре изобщо да не носите очила, ако ги избирате според цената. Евтините най-често нямат филтри срещу ултравиолетовото лъчение. Те филтрират само блясъка на светлината.

Проблемът при тези очила е, че с тях не присвивате очи. А именно присвиването предпазва окото. Така че, като носите евтини очила без филтър, вашите очи остават отворени за вредните слънчеви лъчения, от които без очилата бихте се предпазили.

7. Свещи

Свещите пораждат два проблема. Единият е - както се сещате - опасността от пожар. Според статистиката на пожарникарите свещите са един от най-честите причинители на пожари. Вторият проблем са замърсителите на въздуха от ароматите, с които е напоена свещта. Установено е, че именно свещите са един от основните замърсители на стайния въздух. Няма кой знае какви регулации за съставките на свещите и в тях се влагат какви ли не химикали. Така че измислете друг начин за създаване на романтична атмосфера вкъщи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X