Напишете дума/думи за търсене

5-те най-полезни храни

Шашардисан от крещящото изобилие на храни в магазините, човек наистина не знае какво да яде, за да се предпазва от болести и най-вече от рак. Мозъкът му е промит от здравословни съвети, като първият от тях е да яде от всичко по малко.

Грешка! Този съвет всъщност е лозунгът на хранителната индустрия. Диетолозите са нейните идеолози, които постоянно дават подвеждащи съвети. Например, че мазнините били вредни.

Мазнините са така обругани, че хората ги възприемат като токсини, казва психологът от Пенсилванския университет Пол Роузин. Той накарал група американци да си представят, че ще живеят 1 година на остров само с една храна. Предложил им да си я изберат от следните: царевица, люцерна, хотдог, спанак, праскови, банани или шоколад.

Най-много (42%) избрали бананите, следвани от спанак (27%), царевица (12%), люцерна (7%), праскови (5%), хотдог (4%), шоколад (3%). Вижда се, че най-полезните храни от групата - хотдогът и шоколадът, са най-избягвани заради съдържанието на мазнини. А само с някоя от тях може да се оцелее цяла година на остров.

Тази човешка слепота за храните се проявява и в обратна посока - най-желани са най-вредните. Според д-р Ришар Беливо, съставителя на първото антираково меню, най-нездравословни са сладките, солените и мазните храни. Те съдържат 3 евтини съставки - захар, сол и трансмазнини, като и трите водят първо до пристрастяване, после до затлъстяване и накрая до диабет и рак.

"Лошата храна и подсладените напитки отучват от другите вкусове (горчиво, кисело) и ако нещо не е солено или сладко, то вече не ни е вкусно", казва д-р Беливо. Така човек поема по 4 кг сол годишно - двойно повече от закована от СЗО доза. Излишъкът от сол води до инфаркти.

За захарта Беливо се позовава на най-често цитирания експеримент: Кокаинозависими мишки, ако са поставени пред избор между кокаин и захар, избират захарта! "На мозъка е зададена програма да търси захар навсякъде в природата и от това се възползва индустрията. Тя тъпче храните със захар под всякакви форми", казва ученият.

Всички нации са изкушени от захарта, но най-пристрастени са американците. "Те потребяват двойно повече захар от французите и я добавят в блюда, които ние никога не подслаждаме като месо, риба, салати", пише Ролан Барт в статията "Към психосоциологията на съвременното хранене". Барт описва как след десанта в Нормандия американски войници изхвърляли огромни количества френско сирене, смятайки го за развалено. Ученият въвежда и понятието "хранителни предразсъдъци". Някои от тях държат в плен отделни нации, други - цялото човечество. Един от най-устойчивите според Беливо е, че млякото ни е приятел за цял живот.

"Това изобщо не е така! Само човекът измежду всички бозайници продължава да пие мляко и като възрастен. В прясното мляко и сирене обаче има бактерии, които от една възраст насетне вече са вредни. Само бактериите в киселото мляко и в зрялото сирене засилват имунитета", казва той.

Кравето мляко например доста трудно започва кариерата си като човешка храна. В началото то редовно е разстройвало стомасите на онези хора, които са пробвали да го пият. Причината е, че при бозайниците след отбиването на бебето се изключва генът, отговарящ за производството на ензима лактаза. Той разгражда лактозата (млечната захар) и е храносмилателното средство, което превръща млякото в полезна храна. Едва преди около 7000 г. някъде в Източна Европа (може би на Балканите), генът претърпява мутация, благодарение на която остава включен. Мутиралият ген се разпространява на запад, после и на север в Европа. Преди 3000 г. всеки четвърти е можел да пие мляко. Днес 80% от европейците са с мутирал ген. (В Скандинавия - 95%, в Китай обаче само 1%.)

Друг хранителен предразсъдък е афинитетът към лютото. Много хора смятат, че е полезно, дори "юнашко" да се яде люто. През 2010 г. обаче учени от Института за тропически и заразни болести в Марсилия откриха в лютите чушки вируса PPMoV. Той е от групата на тобамовирусите, каквито има и в листата на тютюна. Екипът открива изобилие от този вирус в човешкия хранопровод, заселил се там от пикантните храни и сосове. 1 милилитър от соса "Табаско" например съдържа над 100 милиона броя PPMoV. Той причинява стомашни болки и възпаления. Инжектиран в мишки, вирусът води до рак.

Но освен на вредните храни д-р Беливо има списък и на най-полезните. Плод на 30-годишните му изследвания е блюдо от 30 храни с гигантски ефект за здравето и особено за превенция на рака. 5 от тях д-р Беливо направо превъзнася. Те са:

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X