Напишете дума/думи за търсене

Кои са най-здравословните храни по време на пости

Все повече хора избират да спазват Коледните и Великденските пости и в тези периоди поръчките на постни хранителни режими нарастват многократно. По-голяма част от хората решават да постят водени не от религиозни причини, а от желанието да пречистят тялото си или да отслабнат. В това няма нищо лошо, но е важно да подчертаем, че премахването на животинските продукти от менюто – не води автоматично до сваляне на килограми. Понякога ефектът може да е точно обратният.

Преминаването на постен режим е отговорно начинание и трябва внимателно да подбираме храната си, за да не лишаваме организма си от жизненоважни елементи и едновременно с това да поддържаме здравословни килограми.

Има няколко основни правила, които да спазвате по време на пости:

Премахването на блажните храни не е достатъчно

Основна грешка, по време на пости, е да се храните по начина, по който сте свикнали, като просто изключите животинските продукти. В менюто ви ще останат предимно тестени храни, които засищат глада, но не са достатъчни, за да се храните здравословно.

Постейки лишавате организма си от белтъчините, които се съдържат в месните и млечни продукти. Поради тази причина е изключително важно да си набавяте нужните белтъчини от други храни като овесените ядки, броколи, киноа, леща, и др.

Насочете вниманието си към храни, които сте пренебрегвали

Ако постенето е нов начин на хранене за вас, насочете вниманието си към продукти, които преди това сте игнорирали.

Обърнете специално внимание на бобовите култури, тъй като те са рекордьори по съдържание на белтъчини в растителния свят. Семейството на бобовите коолоиултури е огромно, но обикновено хората, които често консумират месо, рядко ги включват в менюто си.

Чудесни попълнения на постното ви меню са фасул, леща, грах и нахут. Много протеини има и в ядките (особено в кашу, шамфъстъци, бадеми) и семената (слънчоглед, сусам, тиквени семки).

В постните режими трябва винаги фигурират ядки, както и разнообразни варива и пълнозърнести храни. Не се притеснявайте, че включвайки повече ядки в менюто си, може да качите килограми. Когато са в умерени количества, те са изключително полезни.

Важна роля в постните режими имат и соевите продукти като соево мляко, тофу и други. Храни, които съдържат белтъчини са също и различни пшенични и пълнозърнести продукти (булгур; киноа); както и зелето, гъбите и много други.

Включете много плодове и зеленчуци в менюто си

Плодовете и зеленчуците са неотменна част от всяко здравословно меню. По време на пости, е още по-важно да си набавяте достатъчни количества сезонни плодове и зеленчуци.

Наблягайте на зеленчуците не само в пресен, но и в готвен вид. Морковите и гъбите, например, имат нужда от малко мазнина, в която да се разтворят полезните им вещества.

Организмът ви ще се нуждае и от желязо и калций, затова включвате в менюто си сушени кайсии, спанак; броколи и моркови.

Не прекалявайте с тестените изделия

Въпреки че по време на пости тестените изделия са разрешени, не се изкушавайте да заместите липсата на месо с консумацията на повече хляб и тестени храни. Това важи със същата сила за плодовете. Ако решите да замените едно от основните си хранения с плодове, рискувате да огладнеете много по-бързо, защото плодовете не ви засищат за дълго време.

Ако се затруднявате да спазвате пости и в същото време да се храните здравословно, може да спазвате индивидуален хранителен режим, който ще е съобразен както с желанието ви да не консумирате животински продукти, така и с вашето здравословно състояние и начин на живот.

Не на последно място, не забравяйте, че постите са най-вече душевно пречистване. Те са не само въздържание от храна, а и въздържание от лоши думи, мисли и чувства.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X