Напишете дума/думи за търсене

Как да постим здравословно

Всяка година все повече хора решават да спазват православните пости. Тези, които го правят за първи път, често си задават въпроса безопасен ли е постът за здравето, възможно ли е липсата на месо и млечни продукти в менюто да навреди на тялото. Диетолозите обясняват как да издържим постите без вреда за здравето.

Дори най-дългият и строг пост не е рисков за здравето, ако спазваме някои основни правила в храненето. Разнообразното меню е напълно възможно дори когато са изключени продуктите от животински произход. Отдавна е известно, че постоянната консумация на храни с животински произход може да доведе до вреда за здравето. Месото в големи количества има свойството да отслабва имунитета, тъй като повишената киселинност води до размножаване на гнилостни бактерии. А храненето с растителни продукти има точно обратния ефект: пречиства тялото и регулира киселинно-алкалния баланс.

По време на поста организмът трябва да получава всички необходими хранителни вещества: протеини, мазнини, въглехидрати, витамини, микроелементи и други биологично активни елементи.

Соята е продукт с високо съдържание на протеини и по нищо не отстъпва на месото. Добър източник на протеини са също зърнените и бобовите храни, семената, ядките, зеленчуците.

Мазнините също са извънредно важни за здравето на организма. За да понесете леко дългите коледни пости, заменете животинските мазнини с ленено, орехово, тиквено, гроздово, слънчогледово масло и зехтин. Подправяйте салатите с нерафинирани масла, добавяйте малко мед и лимонов или грейпфрутов сок.

Авокадото е безценен източник на омега-3 и ще ви засити за дълго.
Въглехидрати се съдържат във всички растителни продукти. Консумирайте максимално много плодове и зеленчуци по време на поста – освен че ще снабдите тялото си с полезни фибри, ще получите и усещане за ситост. Консумирайте зеленчуците сурови, запечени или приготвени на пара. Киселото зеле и туршиите ще ви снабдят с достатъчно количество витамин С, който ще укрепи допълнително имунитета.

По-голямата част от необходимите за тялото витамини ще намерите в пресните плодове и зеленчуци. Витамин В12 обаче се съдържа само в храните от животински произход – ако държите да си го набавяте по време на поста, може да го приемате на таблетки.

Необходимо и важно е да включвате в менюто си пшеница, ръж, зърнени и бобови храни, зеленолистни зеленчуци, в които има множество витамини и ензими. Не забравяйте за суровите ядки, сушените плодове, меда, тахана. Помнете, че по време на поста няма нужда да гладувате – използвайте фантазията си и се насладете на разнообразието от леки и полезни ястия. Не забравяйте, че морските дарове (миди, октоподи, скариди, калмари) може да се консумират неограничено, а в някои дни рибата е разрешена.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X