Напишете дума/думи за търсене

5 грешки, които правим, докато постим

Еднообразната храна, залитането в крайности, преяждането и висококалоричните продукти – това са най-честите грешки, които човек допуска, докато пости. Без съмнение режимът, в който минава човек преди Великден, пречиства тялото. Но често той може да доведе до някои проблеми. Първото и основно правило е, че постите се правят от хора без здравословни проблеми. И не за да отслабнат.

Най-важното е по време на режима да се приема разнообразна храна

Яденето все на едни и същи плодове и зеленчуци и прекаляването с тях води до липсата на важни вещества в организма като протеини и аминокиселини. Плодовете са богати на захари и наистина бързо засищат, но след тях още по-бързо огладнявате. Зеленчуците имат по-голямо предимство – богати са на фибри. Но най-добре ще се почувствате, ако към порцията с тях прибавите и малко сурови ядки. Така ще имате повече енергия и няма да се почувствате гладни толкова скоро.

Залитането в двете крайности – соленото и сладкото,

също е много вредно. Месото и морските дарове са естествен източник на натрий. Но тъй като те са забранени по време на поста, а храните, които приемаме в него, често са безвкусни, ни карат лесно да прекаляваме със солницата. При такива случаи не забравяйте, че прекаляването със солта води до много сериозни здравословни проблеми като високо кръвно налягане и увреждане на бъбреците. Допустими са малки количества морска или хималайска сол, които не само ще подправят храната ви, но и ще осигурят нужните минерали, за да може да поддържате оптимален баланс на течностите в организма. Ако обичате маслини, накисвайте ги, преди да ги ядете.

Сладкото в големи количества също не е полезно. Прекаляването с него е причината също за сериозни заболявания като диабет и затлъстяване. Затова, вместо да добавяте още лъжички захар в чая и кафето, било то и кафява, хапнете някой плод. Или добавете бадемово мляко в менюто си. Ако ви липсва вкусът на шоколада, хапнете малко орехи или семки. Учените са доказали, че нуждата от шоколад означава липса на магнезий. Той се съдържа в големи количества в ядките.

Не наблягайте толкова на хляба

Филийка-две за закуска, после и на обяд и вечеря не само ще увеличат теглото ви, но и ще ви накарат да се почувствате доста уморени. В скорошно проучване американският кардиолог Уилям Дейвис доказва, че консумирането на хляб води до хронична умора. Той стига до извода заради генномодифицирания протеин, който се съдържа в днешните видове пшеница. “Употребата на хлебни продукти в голямо количество води до дефицит на фибри, а те са необходими за нормалното функциониране на мозъка”, казва той. Добра алтернатива е ръженият хляб без мая. Освен че не вреди, той ни помага да контролираме теглото си и да утоляваме чувството за глад, без да преяждаме с него.

И макар че постът задължително не трябва да се прави с цел отслабване, това не означава, че не трябва да внимаваме с висококалоричните храни

Вярно е, че по време на режима не прибягваме към джънкфуда и вафлички, но има много други разрешени храни, с които може да увеличите теглото си по време на поста. Фибрите и протеините, които се съдържат в граха, са много полезни, но и доста калорични. Авокадото също е пример за това. Макар че в него има много важни вещества за организма - като фибри, мазнини и мононенаситени мазнини, не забравяйте, че в едно средно голямо авокадо има 300 калории. Това го прави и най-висококалоричния зеленчук изобщо.

Ето и един трик, за да заситите глада си по време на пости

Изпиването на пълна чаша вода преди хранене е един от най-добрите начини да ядем по-малко. Течността запълва голяма част от стомаха ви, така че по-бързо ще се почувствате сити, когато обядвате. За тази цел може да ползвате не само вода – сок или фреш може да свърши същата работа. Но в никакъв случай не посягайте към газираните напитки, студените чайове или кафето. Това са калории, от които тялото ви няма нужда изобщо. Може да добавите и малко лимонов сок към водата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X