Напишете дума/думи за търсене

5-те най-полезни храни

Куркума - куркумин

Индийците ядат по 1,5-2 грама куркума (1/2 лъжичка) на ден и при тях заболеваемостта от рак е 8-10 пъти по-ниска в сравнение с европейците.

Куркумата се споменава в медицински текстове в Индия и Китай от над 2000 години. Но нейното методично изследване е извършено от д-р Бхарат Агарвал от раковия център в Хюстън, който е родом от щата Пенджаб. Д-р Агарвал е и откривателят на зловещия ядрен фактор капа-бета, наричан Черния рицар на рака. Това е мощен възпалителен секрет на туморните клетки, с който те се предпазват от имунните атаки. Блокирането му прави тези клетки отново "смъртни". Черният рицар е толкова опасен, че в момента всяко антираково средство е инхибитор на ядрения фактор капа-бета.

Зеленият чай, червеното вино и най-вече куркумата също са негови инхибитори. Никоя друга храна няма толкова силно противовъзпалително действие, колкото куркумата. То се дължи на куркумина, за който е доказано, че потиска растежа на много видове рак: на дебелото черво, на черния дроб, на стомаха, на гърдата, на яйчниците, както и левкемията.

Тънкостта е, че, ако се доставя на капсули, куркуминът не се усвоява от организма. Трябва корените на куркумата да се стрият и да се смесят с черен пипер. Черният пипер повишава приемането на куркума през чревните стени 2000 пъти! В идеалния случай тя трябва да е разтворена в зехтин, ленено или рапично масло. В кърито от магазина куркумата е само около 20%, затова е по-добре да се купува направо куркума на прах.

Малини - елагова киселина

Като изследва екстракт от малини, д-р Беливо се натъква на поразително антираково средство - елаговата киселина. Той я нарича свръхмолекула, тъй като тя действа на няколко фронта. Блокира двата най-важни растежни фактора на туморите - тромбоцитния и васкуларния. В резултат те спират да произвеждат свои кръвоносни съдове и започват да вехнат от глад. Освен това елаговата киселина детоксикира клетките.

Елаговата киселина е полифенол, който се съдържа в изобилие и в боровинките, ягодите, къпините, лешниците и орехите. Нейн аналог е глюкороновата киселина в черешите.

Замразяването не поврежда антираковите молекули в горските плодове, така че те могат да се ядат през цялата година. 100 грама на ден са достатъчни.

Зехтин - олеинова киселина

Зехтинът е чудотворен, смята д-р Беливо, не само за превенция на рака, но и срещу всякакви болести. Още не е изяснено на какво се дължи толкова широкото му действие, но една съставка в него - олеиновата киселина, д-р Беливо нарича "свръхполезна".

Зехтинът е еликсир за кожата и изглажда бръчките. Той пази от диабет, алцхаймер и инсулти, като сваля нивото на лошия холестерол и пречи на образуването на кръвни плаки. Видовете рак, които зехтинът потиска, са най-масовите: на гърдата, на простатата и на дебелото черво.

Смята се, че магическото действие на зехтина се свежда до неговата способност да освобождава полезни вещества в другите храни. Неслучайно най-здравословните кухни - средиземноморските, готвят именно със зехтин.

Росен ЯНКОВ

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X