Напишете дума/думи за търсене

Признаци за непоносимост към едни от най-срещаните храни

Непоносимостта към храни и хранителните алергии не са едно и също нещо. Обикновено симптомите на непоносимост към храната не са животозастрашаващи, но може да бъдат доста неприятни. Понякога те са толкова леки и почти незабележими, че бихте могли изобщо да не им обърнете внимание.

Екипът на „Мила“ изготви списък на най-често срещаните видове непоносимост към храни и техните типични симптоми.

Има някои общи признаци, които може да подскажат, че страдате от хранителна непоносимост.

- Болка в корема

- Подуване на корема

- Диария

- Газове

- Сърцебиене

- Безпокойство

- Безсъние

- Нервност

- Запушен нос

1. Млечни продукти

Хората с лактозна непоносимост не може да усвояват лактозата - захарта в млечните продукти.

Чести симптоми:

- Болка в корема

- Подуване на корема

- Диария

- Газове

Ако смятате, че може да имате непоносимост към лактоза, избягвайте млечни продукти, включително масло и сладолед. Но често хората с такава непоносимост нямат проблем при консумирането на някои видове узрели сирена и ферментирали продукти като кефир.

2. Кофеин

Ако смятате, че кафето е единственият продукт, съдържащ кофеин, това не е вярно. Кофеинът може да се намери и в чай, безалкохолни, енергийни напитки и шоколад. Дори в зеления и в белия чай има кофеин.

Чести симптоми:

- Сърцебиене

- Безпокойство

- Безсъние

- Нервност

Ако мислите, че може да имате непоносимост към кофеин, ограничете чашите чай и кафе или консумирайте безкофеиновите им еквиваленти.

3. Салицилати

Не се притеснявайте, ако думата "салицилати" звучи като нещо, което сте чули в научно-популярен филм. Това са естествени химикали, които растенията произвеждат като защита срещу насекоми и болести. Те може да се намерят в широка гама плодове, зеленчуци, чай, кафе, подправки, ядки и мед.

Чести симптоми:

- Запушен нос

- Астма

- Диария

- Възпаление на червата (колит)

- Обрив

Въпреки че е невъзможно напълно да се премахнат салицилатите от диетата, избягването на храни с високо съдържание на салицилати като подправки, кафе, стафиди и портокали може да помогне за облекчаване на симптомите.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X