Напишете дума/думи за търсене

9 признака на непоносимост към глутен

Наричат глутена мълчалив убиец, защото може да причини хронични увреждания в тялото. Понякога пациентът дори не осъзнава последствията от консумацията на глутен. Така че е по-добре да проверите дали тялото ви има непоносимост към глутен, известна още като целиакия.

1. Проблеми със стомашно-чревния тракт

Симптомите са свързани главно с червата: гадене, подуване на корема, диария, болка в корема и дори запек. Хората често свързват тези симптоми с други заболявания и нерядко са погрешно диагностицирани със Синдром на раздразнените черва (СРЧ). Между 10-15% от населението на планетата страда от СРЧ.

2. Необясними промени в теглото

Непоносимостта към глутен може да доведе до загуба на тегло или увеличаването му без видима причина. Това се случва поради възпалителни процеси на клетъчно ниво и метаболитни нарушения. Внезапна промяна в теглото може е причина и за други неприятни заболявания.

3. Хормонален дисбаланс

Има пяка връзка между непоносимостта към глутен и хормоналните нарушения, които може да се появят под формата на нередовен менструален цикъл, внезапни колебания в теглото, ПМС и нарушения на съня. Хормоналните смущения, причинени от непоносимост към глутен, може да се усилят многократно по време на пубертета, бременност и менопауза.

4. Проблеми с централната нервна система

Глутенът увеличава възпалението и пропускливостта на червата. В резултат на това симптомите на чувствителност към глутен може да се изразят в проблеми с концентрацията, депресия, безпокойство, безсъние и умора. Някои хора с непоносимост към глутен са лесно раздразнителни и страдат от слаба концентрация.

Те са по-податливи на мигрена. Човек, алергичен към глутен, може да изпита главоболие 30-60 минути след хранене.

5. Проблеми с кожата и ноктите

Кератозата на косата и херпетиформеният дерматит са кожни състояния, пряко свързани с непоносимост към глутен. Симптомите включват сърбеж и обриви, които може да се появят по ръцете, торса, лицето, бедрата, лактите и косата. Друг симптом са слабите и крехки нокти. Други кожни заболявания, имитиращи екземи, може да сигнализират за запушване, причинено от глутен.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X