Напишете дума/думи за търсене

9 признака на непоносимост към глутен

6. СДВХ

Друго нарушение, което може да бъде свързано с непоносимост към глутен, е Синдромът на дефицит на вниманието и хиперактивност. Той може да се прояви както при деца, така и при възрастни. Хората с това разстройство са разсеяни, имат проблеми със самоконтрола, импулсивни са и хиперактивни. Диета без глутен може да помогне за намаляване на симптомите на СДВХ.

7. Лошо състояние на зъбите

В случай на непоносимост към глутен абсорбцията на необходимите елементи и минерали в червата е нарушена. Това важи и за калция. Резултатът може да бъде проблем със зъбите и устната кухина - свръхчувствителност на емайла, кариеси, загниване на зъбите. Ако се грижите добре за устната си хигиена, но все пак забележите някои проблеми, причината може да бъде причинена от консумацията на глутен.

8. Желязодефицитна анемия

Много често непоносимостта към глутена се диагностицира благодарение на желязодефицитната анемия. Нейните симптоми включват намален обем на кръвта, умора, задух, главоболие, бледа кожа, дори артрит. При непоносимост към глутена абсорбцията на желязо в червата е затруднена.

9. Автоимунни заболявания

Много хора с автоимунни заболявания имат непоносимост към глутена, или целиакия. Това е автоимунно заболяване, при което имунната система атакува собствените си чревни клетки след влизането на глутена в организма. Това заболяване увеличава риска от развитие на други автоимунни заболявания като автоимунен тироидит, автоимунно чернодробно заболяване, болест на Крон, диабет, витилиго, ревматоиден артрит и множествена склероза.

Как да се третира чувствителността към глутен?

1. Направете си тест. Вашият лекар ще вземе кръвна проба и ще я провери за антитела, които обикновено присъстват в кръвта на хора с това заболяване. Преди изследването трябва да включите глутен във вашата диета, тъй като това ще ви помогне да избегнете неточни резултати.

2. Премахнете глутена от хранителния си режим. Той се съдържа в пшеницата, ръжта, булгура, брашното, гриса...

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X