Напишете дума/думи за търсене

Откъде да пазаруваме чиста храна

Пилетата са бъкани с хормони, зеленчуците с нитрати, хлябът – със слепители… в един момент се оказва, че да избереш качествени и чисти хранителни продукти е изключително трудно. Затова ви предлагаме няколко места, където може да намерите такива и да им се насладите.

Фермерските пазари Хранкооп (www.pazari.hrankoop.com) организират събития всяка седмица на няколко места в София, на които се предлагат плодове, зеленчуци, билки, подправки, млечни, хляб и зърнени, мед и пчелни продукти, напитки и дори ръчно правени аксесоари. Всички производители на пазарите са малки семейни ферми, предлагащи почти изцяло само собствена продукция. По-голямата част от тях са биосертифицирани. Всяка събота от 10 до 14 ч. фермерският пазар е на Римската стена. Всеки петък от 15 до 19 ч. на „Младост 1“ - Комплекс РЕЯ (на пазара). А всяка сряда от 15 до 19 ч. на пазара „Иван Вазов“.

Фермерски пазар, Пловдив (www.facebook.com/fermerskipazarplovdiv)

Всяка събота в двора на клуб „Тотал Спорт“ на ул. „Екзарх Йосиф“ 13 от 11 до 14 часа пловдивчани могат да намерят пресни биоплодове и зеленчуци, фермерско сирене и кашкавал, хляб с квас, домашни сладка и лютеници, чай и подправки, вино, домашни сладкиши и веган кухня, предлагани директно от местните производители.

Фермерски пазар, Варна

(https://www.facebook.com/groups/1483793445241266)

Всяка събота от 11 до 16 часа в мол „Варна“ и всяка сряда от 12 до 18 часа на Синия пазар варненци може да се срещнат с производители на чиста храна. Предлагат се екологични плодове, зеленчуци, млечни продукти, мед, квасен хляб, занаятчийски сладка, билки, подправки, вина, дори козметика.

Храна от Блакана (https://www.facebook.com/hranaotbalkana/) е сайт за фермерски продукти от региона на Стара планина. Всяка събота от 9:30 до 14:30 организират фермерски пазар в Борово, където може да намерите сладка от горски плодове, мед, сирене, кашкавал, хляб с квас и домашни сладкиши, кисело и прясно мляко. Всички участници са фермери, които отглеждат стадата си или развиват своя малък бизнес в Натура 2000 зони в Западен и Централен Балкан.

Премиум Супермаркети Parkmart

предлагат богато разнообразие от български фермерски продукти и занаятчийски храни, събрани на едно място. Асортиментът на фермерските щандове надвишава 400 артикула и включва месни и млечни специалитети, яйца, плодове и зеленчуци и зимнина от малки регионални и по-големи родни стопанства с чиста продукция. Освен фермерските стоки, предлагат още богата селекция от био и диетични храни, като без лактоза или глутен, без захар и т.н. Веригата има физически и онлайн супермаркети в София, Варна, Бургас, а до есента на 2022 г. се очаква да отвори и първия си обект в Пловдив. Всички фермерски продукти могат да се намерят в магазините им или да се поръчат онлайн в платформата parkmart.bg, откъдето предлагат екологична доставка на продуктите до дома с електрически автомобили, щадящи околната среда.

Платформата farmhopping (www.farmhopping.com) дава възможност на всеки да си поръча чиста храна от малки български ферми с доставка до дома. Предлагат се стотици продукти от десетки производители – малки устойчиви стопанства, в които не се използват пестициди, консерванти и подобрители. Най-хубавото е, че няма складова наличност – това, което се поръчва, тепърва се произвежда от фермите и пристига до клиента в рамките на 48 часа.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X