Напишете дума/думи за търсене

Дългосрочните ефекти на канабиса върху мозъка

Консумацията на канабис е спорна тема. Има много проучвания за ползите и неблагоприятните ефекти на това растение.
Все повече страни легализират този наркотик.

Въпреки това много експерти поставят под въпрос ефективността на лечебната марихуана. Полезни ли са медицинската марихуана и други продукти от марихуана? Вредни ли са? Какви са дългосрочните ефекти на канабиса върху мозъка?

Канабисът е изключително популярен като развлекателен наркотик. Използва се широко и като лекарство. Етеричните масла и други продукти от канабис са популярни за лечение на хронична болка или епилепсия.
Въпреки това ново проучване предупреждава, че дългосрочната консумация на канабис може да причини увреждане на мозъка.

Учени от Университета в Лисабон и Университета Ланкастър наскоро проведоха проучване за възможните опасности от дългосрочната употреба на канабис. Те публикуваха резултатите си в Journal of Neurochemistry. Техните открития показват, че редовната консумация на канабис може да увреди паметта.

Изследователите наблюдават ефекта, който WIN 55, 212-2 има върху мозъците на мишките. Това е съединение, подобно на канабиноидите. Те открили, че дългосрочното излагане на това вещество причинява "значителни увреждания на паметта". Мишките, които изследвали, не можели да разграничат познат и нов обект.

Терминът канабиноиди се отнася до определени химични вещества, които действат върху канабиноидните рецептори в тялото и мозъка. Те имат подобни ефекти като тези, причинени от растението Cannabis sativa (коноп или марихуана).

Изследователите също са използвали невровизуализация, за да проучат допълнително ефектите от канабиса. Те установили, че това вещество, получено от канабис, засяга области на мозъка, отговорни за ученето, съхранението и достъпа до паметта.

Хроничното излагане на това вещество засяга мозъка още повече. То променя комуникацията между областите на мозъка, които управляват ученето и паметта. „Нашата работа ясно показва, че продължителният прием на канабиноиди, когато не се използва по медицински причини, има отрицателно въздействие върху мозъчната функция и паметта“, обясниха изследователите.

Ана Себастиао, водещият изследовател на изследването, обяснява: „Важно е да се разбере, че едно и също лекарство може да възстанови равновесието при определени болестни състояния, като епилепсия или множествена склероза, но може да причини изразени дисбаланси при здрави индивиди“.


Възможно ли е да се намалят страничните ефекти от медицинския канабис?
Резултатите от проучването произтичат от предишно проучване на екипа на Себастиао. То установи, че едно от дългосрочните ефекти на канабиса върху мозъка е, че засяга паметта за разпознаване. Това е вид памет, която ви позволява да си припомните познати хора или предмети.

Изследователите в първото проучване на Себастиао предложиха начин да се компенсират тези отрицателни резултати. Определено лекарство, свързано с кофеина, може да противодейства на ефектите върху паметта.

„Тези резултати са много важни за разработването на фармакологични стратегии, целящи да намалят когнитивните странични ефекти от използваните в момента терапии, базирани на канабиноиди, които се оказаха ефективни срещу няколко нарушения на нервната система“,
обяснява Себастио.

Учените се надяват, че по-доброто разбиране на вредните ефекти на канабиноидните лекарства може да доведе до разработването на стратегии за противодействието им.

Нийл Доусън, съавтор на изследването, заявява: „Тази работа предлага ценна нова представа за начина, по който дългосрочната експозиция на канабиноиди се отразява негативно на мозъка. Разбирането на тези механизми е от основно значение за разбирането как дългосрочната експозиция на канабиноиди увеличава риска от развитие на проблеми с психичното здраве и проблеми с паметта.”

В заключение, дългосрочните ефекти на канабиса върху мозъка могат да бъдат отрицателни. Въпреки това учените все още проучват начини да увеличат максимално ползите от медицинската марихуана.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X