Напишете дума/думи за търсене

Последната нощ на Ривър Финикс, който умира пред бара на Джони Деп

Ривър Финикс

Талантливият тийнидол Ривър Финикс умира едва на 23 г. навръх Хелоуин през 1993 г. в бар "Вайпър Рум" в Лос Анджелис, чийто съсобственик в онзи момент е Джони Деп. Нещо повече - звездата от "Карибски пирати" свири с групата си "Пи" на сцената на злополучния клуб в момента, в който младият актьор бере душа навън.

25 г. по-късно тогавашната приятелка на Ривър - актрисата Саманта Матис, проговаря за първи път след трагичната му смърт. Вечерта на 30 октомври двамата трябва да оставят по-малкия му брат Лийф (известен днес като Хоакин Финикс) и сестра му Рейн във "Вайпър Рум", пише в. "Гардиън".

Саманта искала да отидат в нейната къща. "Но когато пристигнахме, той ми каза: "Едни приятели свирят тази вечер в клуба и искат и аз да участвам. Съгласна ли си?", разказва актрисата.

Идеята изобщо не й се понравила. Още повече че няколко дни преди това предчувствала, че нещо не е наред. Боляла я главата. "Не видях някой да взема наркотици, но Ривър беше превъзбуден, което ме притесняваше.

Хероина, който го уби, го нямаше, преди да влезе във “Вайпър Рум”,

добавя тя след 25 г. В крайна сметка останала, защото очаквала скоро да си тръгнат - все пак част от неговите неща били на задната седалка на колата й.

"Вместо това 45 минути по-късно той беше мъртъв", разказва Саманта и избухва в плач, като си спомня, че са се запознали на 19 г. Още тогава тя предчувствала, че между тях има химия и ще се случи нещо съдбовно. 3 г. по-късно се срещат на снимките на филма "Нещото, наречено любов".

И още една година след това Ривър умира във "Вайпър Рум". Саманта отишла до тоалетната и на връщане видяла Финикс да се бие с някакъв човек. Двамата излезли навън. Саманта извикала към непознатия: "Какво направихте? Какво правите?", при което той отговорил:

“Оставете го, вие пречите на полета му.”

В този момент Финикс се озовал на земята и изпаднал в конвулсии.

Според друга версия младият Индиана Джоунс от "Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход" бил изведен от нея и от по-малкия си брат Хоакин. Преди това посетители го видели да трепери над чешмата в мъжката тоалетна. Но в крайна сметка и двете версии твърдят, че Финикс умира на тротоара пред клуба.

Когато случилото се навън се разчува вътре, басистът на "Ред Хот Чили Пепърс" Флий напуска сцената и излиза. На мястото вече са пристигнали парамедици, които намерили Ривър посинял, със сърдечен арест и без никакъв пулс. Те се опитали да възстановят работата на сърцето и го закарали в болница. Но след 20 минути опити да го съживят го обавяват за мъртъв в 1,51 ч на 31 октомври.

Резултатите от аутопсията излизат няколко дни по-късно и показват висока концентрация на

морфин, кокаин, хероин, валиум, марихуана и хапчета

в по-малки количества в кръвта, но никакъв алкохол. Причината за смъртта е "остра интоксикация с наркотици".

Джони Деп и Кейт Мос
Джони Деп и Кейт Мос
Въпреки думите на Саманта, че никой не е вземал наркотици във фаталната нощ, Боб Форест, приятел на рано отишлата си звезда, пише в книгата си "Обладан от зли сили", че тийн идолът прекарал последните си дни в своеобразен наркомаратон с китариста на "Ред Хот Чили Пепърс" Джон Фрушанте, без да мигнат нито минута.

“Бяхме свикнали с дрогата

Първо пушехме крек или вкарвахме кока директно във вените си за 90 секунди. Мозъкът ни се замъгляваше. После минавахме на хероин, за да ни хване, но дотолкова, че да можем да продължим разговора за няколко минути, преди да започнем цикъла отново", пише Форест.

Свидетели на смъртта на Финикс са по-малките му брат и сестра. Рейн се опитала да чуе сърцето на брат си и го питала: "Чуваш ли ме, чуваш ли ме?" А Хоакин се обадил на 911, след като едрият охранител на клуба Ед му казал да го направи. По време на разговора с диспечерите 19-годишният младеж не могъл да каже дали брат му все още диша. На въпрос дали е вземал наркотици, според сп. "Пийпъл" отговорил: "Мисля, че е взел валиум или нещо такова."

Питането е съвсем логично, тъй като клубовете в Лос Анджелис са известни с достъпността на дрогата, а

ВИП клиентите посещавали тайни стаички

"Вайпър Рум" е една от хипи точките на града. Според сп. "Пийпъл" в клуба имало подобна скрита стаичка, в която се влизало през двойни огледала.

Само 3 г. преди фаталната нощ Ривър Финикс заявява в свое интервю, че стои далеч от наркотиците: "Дори не обичам да говоря за това. Нанси го каза вместо мен: "Просто кажи "не"."

По онова време тийниконата е познат като загрижен за околната среда и здравословния начин на живот човек. Отхвърлял използването на презервативи, защото замърсявали планетата. Критикувал любителите на вредни храни и тези с много консерванти.

Бил вегетарианец и в интервютата си говорел за спасяването на природата. Веднъж излязъл от ресторанта облян в сълзи, защото тогавашната му приятелка - актрисата и активистка Марта Плимптън, поръчала морски деликатеси.

Като защитник на животните се отказал да си купи волво, защото мислел, че всички имат

седалки от кожата на убити четириноги

Точно защото всички американци го познават като активист на каузата за чиста планета и хуманно отношение към четириногите, обществото е шокирано от новината за смъртта му и от това, че е паднал в лапите на дрогата. Всъщност целият кратък живот на Ривър е пълен с изненади и е нетипичен за американец.

Негов приятел: Прекара последните си дни в наркомаратон с китариста на “Ред Хот Чили Пепърс” Джон Фрушанте
Негов приятел: Прекара последните си дни в наркомаратон с китариста на “Ред Хот Чили Пепърс” Джон Фрушанте
Това започва още от раждането му през 1970 г. не в болница, а в дървена къщичка в Мадрас, Орегон, като

първо дете на хипита

Майка му е еврейка по произход, а баща му толкова мрази другите си роднини, че никога не споменава името на фамилията си. Двамата са се запознали по пътищата, след като са напуснали предишните си брачни половинки.

По-късно семейството се премества в Колорадо и се присъединява към сектата "Деца на Бога", която днес е разследвана за сексуално насилие срещу деца. Започват мисионерски живот, като непрекъснато сменят местожителството си - в Пуерто Рико, Тексас, Мексико, Венецуела.

Родителите му не признават модерния начин на живот, проповядва веганството и отказа от традиционната медицина. Майката Арлин никога не давала на четирите си деца дори един аспирин. Когато боледували, им варяла билки и правела спиритически сеанси.

След две години мисионерски живот в Южна Америка майката и бащата на Ривър загубват доверие в сектата “Деца на Бога”,

защото се опитвала да привлече богати привърженици чрез секс. Преместват се във Флорида. Именно тогава приемат фамилията Финикс като символ на прераждането, защото бащата контузва крака си и не може да работи.

Така на едва 9-годишния Ривър му се налага да се снима в реклами, за да помага на семейството си. Благодарение на таланта си спечелва стипендия в Холивуд и започва да се снима и в по-сериозни филми.

Въпреки рано споходилата го слава Ривър Финикс никак не се големеел и изобщо не бил като другите холивудски знаменитости. Във всичките си интервюта говорел за вегетарианството и за чистота на околната среда.

През 1989 г.

е номиниран

за “Оскар”

за участието си в "Бягство към живота". На червения килим един журналист го пита: "Май беше много лесно да те заразят с холивудска суета?" "Не, точно при мен няма да стане", отговаря Финикс.

Талантливият актьор се идентифицирал с някои от героите си. "Мечтая си да отида някъде, където никой не ме познава", заявява той в една от своите роли във филма "Бъди до мен" (1986). След смъртта му майка му Арлин (известна още като Харт) споделя пред сп. "Ескуайър", че синът й е имал същото желание: "Често говореше, че иска да бъде анонимен. Но нямаше как да се случи. Когато не се снимаше във филми, беше ангажиран с кауза. Това звучи красиво, но води и до голяма самота."

Преди няколко дни Хоакин Финикс стана татко на момченце, което кръсти на покойния си брат Ривър.

Фенове се прощават с идола си пред "Вайпър Рум" в Лос Анджелис.
Фенове се прощават с идола си пред "Вайпър Рум" в Лос Анджелис.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X