Напишете дума/думи за търсене

Култови филмови сцени извън сценария (галерия)

© Touchstone Pictures

Сценарият обяснява всяка една думичка и действие на героите, но понякога остроумието на талантливи актьори надмогва намеренията на сценаристи и режисьори и на екрана се появяват прекрасни импровизирани сцени. Хвърлете едно око зад сцените на Холивуд и вижте любимите ни филми от друга гледна точка.

Хубава жена

Помните ли сцената, където Ричард Гиър показва колието, с което героинята на Джулия Робъртс ще ходи на опера? Актрисата протяга ръка да го вземе, когато Ричард затваря кутията. Това не е било в сценария, нито пък реакцията на Джулия.

Римска ваканция

© Paramount Pictures
© Paramount Pictures

Има сцена във филма, където Джо Брадли се преструва, че „Устата на истината” е откъснала ръката му. Сцената е била чиста импровизация, а реакцията на Одри Хепбърн е истинска.

От здрач до зори

© Miramax
© Miramax

Джордж Клуни обичал да се шегува с някогашния си статус на ерген не само в истинския живот, но и във филмите си. Например в „От здрач до зори”, когато Салма Хайек го настъпва по гърдите и му казва, че ще го направи свой роб, Джордж импровизира с фразата: „Не, благодаря! Бил съм женен”.

Кръстникът

© Paramount Pictures
© Paramount Pictures

В една от най-запомнящите се сцени, където Вито Корлеоне обяснява идеята за приятелството на предприемача Бонасера, той държи котка в скута си. Оказва се, че животното не е било част от сюжета – разхождала се е на снимачната площадка и Марлон Брандо решил да я вземе в ръцете си.

Сиянието

© Warner Bros.
© Warner Bros.

„Ето го Джони!”, казва героят на Джак Никълсън, проправяйки си път към банята с брадва в ръце. Сцената, станала легендарна, е импровизирана. Актьорът заимства фразата от телевизионния водещ Джони Карсън, който започва шоуто си с нея всяка вечер.

Умирай трудно

© 20th Century Fox
© 20th Century Fox

Всеки фен на „Умирай трудно” си спомня сцената, в която умира антагонистът, изигран от Алан Рикман. Той осъзнава, че планът му няма да се получи, докато пада от покрива на сграда. Оказва се, че режисьорът изведнъж е бутнал актьорът върху зеления екран – затова всичко се получило толкова реалистично.

От другата страна

© Warner Bros.
© Warner Bros.

Още една импровизация на Джак Никълсън. По време на снимките на сцената с разговора между неговия герой и този на Ди Каприо, той изведнъж вади пистолет, плашейки Леонардо съвсем очевидно.

Терминатор 2: Денят на страшния съд

© TriStar Pictures
© TriStar Pictures

Героят на Шварценегер не е от най-разговорливите и най-вероятно това е причината актьорът да направи сценария малко по-добър. Фразата, която оттогава е станала легендарна – „Имам нужда от ваканция” не е била в сценария. Била е идея на Арнолд и Джеймс Камерън я оставил.

Изгубени в превода

© Focus Features
© Focus Features

Ако сте гледали филма на София Копола, то сигурно помните финалната сцена с Бил Мъри и Скарлет Йохансон. Сценарият е включвал сцена, в която героите само се прегръщат, но нещата се стичат по друг начин. Първо Мъри прошепва нещо в ухото на Скарлет, а след това те дори се целуват.

Добрият Уил Хънтинг

© Miramax
© Miramax

Робин Уилямс е царят на импровизациите. Във филма „Добрият Уил Хънтинг” той разказва на героя на Мат Деймън история за покойната си жена, която имала проблеми с червата и понякога изпускала леки газове, а веднъж дори се събудила от силата им. Уилямс измислил цялата история. Не само Деймън се е смял, но и операторът също изпаднал в смях. Ако забележите по-добре, ще видите как камерата се клати.

Леон: Професионалистът

© Gaumont International
© Gaumont International

Гари Олдман е също голям любител на импровизациите, а това му помогнало особено по време на снимките на „Леон: Професионалистът”. Разговорът му с бащата на Матилда е импровизиран и е бил с цел да изнерви опонента му. Историята за Бетовен е била измислена на място.

Карибски пирати

© Walt Disney Pictures
© Walt Disney Pictures

Джони Деп работил върху героя си капитан Джак Спароу и не се е страхувал да експериментира. Във втория филм песента и танцът на Спароу за буркана с мръсотия са абсолютно измислени. Той импровизира още няколко легендарни фрази между които са: „Донеси ми хоризонта” и „Ти нали не си евнух?”

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X