Напишете дума/думи за търсене

Пушенето на марихуана през бременността може да предизвика психоза у детето

Бъдещите майки, които пушат марихуана, поставят децата си под угрозата от психоза по-късно през живота им, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ и БТА.

Жените, които употребяват канабис по време на бременността си, могат да причинят параноя и шизофрения на децата си по-късно през живота им.

"Резултатите показват, че пренаталното излагане на марихуана, след като жената е разбрала, че е бременна, е свързано с увеличаване на склонността към психоза у детето на около 10-годишна възраст", заяви ръководителят на изследването Джереми Файн от Вашингтонския университет в Сейнт Луис.

Основната психоактивна съставка в марихуаната - тетрахидроканабинол, може да преодолее плацентната бариера и да въздейства върху развиващия се фетус.

Употребата на канабис от бременни се увеличи със 75 на сто между 2002 г. и 2016 г.

"Едно от възможните обяснения за увеличения риск от психоза вследствие на употреба на марихуана, след като жената е разбрала, че е бременна, е, че ендоканабиноидната система от рецептори вероятно не е на мястото си през първите седмици от бременността", каза Райън Богдан от екипа.

Напоследък редица изследвания показаха, че канабисът може да увреди психичното и физическото здраве. Марихуаната дори бе свързана с депресия и самоубийствено поведение у младите хора.

Резултатите от изследването са публикувани в JAMA Psychiatry.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X