Напишете дума/думи за търсене

Полезни ли са марихуаната и новият вид „билка“

Д-р Александър Канчелов, директор на специализирана клиника за терапия на зависимост казва, че марихуаната, наречена врата към наркотиците, съвсем не е нещо безобидно. С всеки изминал ден се увеличават пострадалите от пушене на трева.

От трева към по-сериозни наркотици

Изследвания за влиянието на марихуаната показват, че колкото по-ниска е възрастта, при която има употреба на този вид наркотици или на алкохол, толкова е по-голям рискът след няколко години да се експериментира с по-твърди наркотици и да се стигне до зависимост от тях. Марихуаната е най-масово употребяваното наркотично вещество у нас от години. И процентът на хората, които са опитали, експериментират или я употребяват редовно, се увеличава.

С нея се активира центърът на удоволствието. Създава се усещане за комфорт, за приятно чувство. Но редовната й употреба води на първо място до пристрастяване. На второ място – до активиране на шизофреноподобни психотични състояния. Това се случва при 1-3% от тези, които употребяват марихуана. Продължителната употреба води до увреждане на когнитивните мозъчни функции, свързани с паметта, с мисловните процеси. Потискат се функциите, свързани с познавателните процеси, с паметта. Във възрастта под 20 години мозъкът все още се развива, а централната нервна система не е формирана изцяло. И тези ефекти може да останат трайни и задълбочени. Това не е така при хората над 40 или 50 г.

Младите хора обаче са много по-застрашени. „Представете си ученик в 7-8 клас, който вместо да си учи уроците, по няколко часа на ден пуши с батковците. Той губи тотално интереса към собственото си развитие. И влиза в една субкултура, която е съвсем различна от това да се развие по правилния начин“, казва д-р Канчелов. Същото важи и за хората, които шофират автомобили или трябва да се фокусират върху работни задачи. Под влияние на наркотичните вещества се променя психичното им състояние. Променят се техният фокус, интересите, възможностите за преценка, за реакция.

Какво представлява т.нар. билка

Според д-р Канчелов момичето, което наскоро изпадна в кома след употреба на леки наркотици, най-вероятно не е пушило трева, а т.нар. билка. Тя прилича на марихуана, пуши се, но е токсична. „Билка“ е комбинация от синтетични наркотици и води до остро токсично състояние с припадъци, епилептични състояния. „Що се отнася до марихуаната, напоследък много се спекулира с идеята, че тя има благотворно действие върху човешкия организъм. Един вид канабис се използва с медицински цели, но само при някои специфични медицински проблеми като лекарствено средство. Пропагандирането на широката употреба на марихуана с немедицински цели много активно предлага погрешно послание. То е опасно на първо място за младите хора“, казва д-р Канчелов.

Д-р Александър Канчелов, директор на специализирана клиника за терапия на зависимост
Д-р Александър Канчелов, директор на специализирана клиника за терапия на зависимост
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X