Напишете дума/думи за търсене

6-те тайни на хората, които не боледуват

Януари е месецът, в който няма да изненадате никого с признанието, че ви мъчи грип. Но както всяка година, и сега има поне един човек във вашето обкръжение или на работното ви място, който изглежда имунизиран срещу всички болести. Докато другите гълтат прахчета за простуда и пият чай, такива щастливци неизменно са в добро здраве. Когато вметнат ей така, между другото, че никога не са боледували, ви обсебва натраплив интерес каква е тяхната тайна. Любопитството ескалира след репликата, че не правят нищо специално.

Експертите не са сигурни защо някои хора, изглежда, никога не настиват и грип не ги лови, но имат някои предложения. Британският Мirror е събрал най-правдоподобните обяснения и съвети, подкрепени с научни изследвания през последните години.

През живота си човек обикновено прекарва около 200 “обикновени” настинки, всяка с продължителност около пет дни. А става жертва на сезонен грип поне 16 пъти. Но в крайна сметка дали отклонението от средните стойности ще е нагоре или надолу, изключително много зависи от това колко активни сме физически.

Ако единственото ви движение е от жилището до колата и от офиса до близкото заведение, в което си пиете кафето, има голяма вероятност да боледувате по-често от колегата ви, който ходи пеш на работа или спортува.

Бездействие може да доведе не само до затлъстяване, но и до намаляване на броя на белите кръвни клетки - нашата защитна армия срещу вирусите и бактериите.

Физическата активност намалява риска от настинка с почти 50 процента

според проучване, публикувано в British Journal of Sports Medicine. Дори да се разболеят, хората с активен начин на живот се възползват от предимство. При тях симптомите са кръгло с 40% по-леки в сравнение с обездвижените и 30% по-благоприятни, отколкото на хората с някакво, но недостатъчно мускулно натоварване.

Генетичният късмет пази някои хора от причинителите на конкретни инфекции.

За съжаление, няма начин раздаването на генетичните “карти” да се контролира, но с начина си на живот човек може да работи в посока улесняване или възпрепятстване на заразите. Като цяло единствената универсална защита е наследствено високото ниво на бели кръвни клетки (левкоцити).

Има доказателства, че

“общуване” с разнообразни бактерии и вируси в детството е залог за по-добро здраве след това.

Учените наричат тази идея “Хигиена хипотеза”. Така че, ако ви е било позволено да ядете с мръсни ръце и да играете в калта, това би могло да бъде естествената ви ваксина срещу много видове болестотворни микроорганизми. Широкото използване на дезинфектанти, антибактериални продукти и маниакална чистота вкъщи може да попречи на развитието на здравословни бактерии в червата. Изследване на John Hopkins Children's Centre in Maryland установява, че децата, които са били изложени на повече бактерии и вируси, по-рядко развиват астма и алергии.

Постоянният контакт с разни заболявания засилва имунитета,

което означава, че е по-малко вероятно да боледуват често заетите в някои професии като лекари.

Според много специалисти педиатрите са едни от най-здравите доктори, защото всекиденевно са изложени на малки дози разнообразни вируси, които напрягат имунната им система до положение на непробиваемост. Подобен извод е правен и за майките на малки деца, които по същата причина боледуват по-рядко. Макар че жените имат друго обяснение - “Нямам време да се разболея!”

Данните сочат, че и

добрият секс може да стимулира имунната система

и следователно има отношение към честотата на боледуване. Изследванията показват, че редовният секс увеличава нивата на имуноглобулин А (IgA) - протеин, който защитава срещу настинки и грип. Макар официалните власти по обществено здраве да не се произнасят, има данни, като например проучване сред студенти, че тези, които правят секс веднъж или два пъти седмично, имат отчетливо по-високи нива на IgA.

Балансирано хранене, 7-8 часа сън, често миене на ръцете със сапун, редовно проветряване

и намиране на начин за освобождаване от стреса също са част от “нищо неправенето”, което може да намали риска от настинка и грип.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X