Напишете дума/думи за търсене

Вместо хапче - мед

Смята се, че ако медът е нашата храна, няма да го вземаме като лекарство. Затова ще ви сервираме основните продукти от мед, които бетонират здравето.

Прополисовата тинктура лекува над 40 заболявания, между които язва, гастрит и колит. Тя засилва кръвообращението, има диуретичен ефект и помага за жлъчеотделянето. Едно от най-важните й вълшебства е, че крепи имунитета и не дава на организма да се залежи от простудни, грипни състояния, белодробни и бронхити. Тя има антибактериално, антигъбично и антивирусно свойство. Помага при лъчетерапия. При парадонтоза или афти, венците се мажат с тинктура 2 пъти дневно или се разтварят 15 капки в 50 мл вода и устата се жабури. При язва 50-60 капки се разтварят в ? ч.ч. вода или в 1 ? ч.ч. мляко. Взема се преди ядене в продължение на 21-28 дни. При ангина и фарингит в 1ч.л. мед се разтварят 50 капки тинктура и гърлото се маже ежедневно. За профилактика от грип 15 капки се разтварят в 50 мл. вода и се пият сутрин за месец.

Пчелното млечице е биологичен стимулатор, който тонизира, има антисептични свойства, повишава апетита, укрепна нервната система, повишава тургура на тъканите. Съдържа витамини от В комплекса, микроелементи, незаменими аминокиселини. Лекува злояди деца, които се мръщят на чинията, както и възрастни с различни хранителни разстройства. Помага при нарушения на лактацията и кръвозагуби в следродовия период, ниско кръвно, климактерично високо кръвно. Възстановява след боледуване, помага при атеросклероза и симптоматическа терапия при стенокардия, след инфаркт на миокарда, нервно и физическо изтощение, бронхиална астма.

При себорея на кожата на лицето е добре да се ползват кремове съдържащи 0,6% пчелно млечице. Когато давате пчелно млечице на деца над 1 г. нека дозата е 20 – 40 мг (около 1 капка) 3 пъти дневно, половин час преди ядене като млечицето се поставя под езика. Възрастните нека вземат 50-100 мг (2-3 капки) 3 пъти дневно под езика половин час преди ядене. Лечението трябва да продължи 20-30 дни.

Пчелният прашец събиран от тичинките на медоносните растения и преработен от пчелите има изключителни биостимулиращи и регенеративни свойства. Съдържа витамин А, витамини от група В, растителни хормони, протеини, белтъчни вещества, ензими, минерални вещества, аминокиселини. Освен че тонизира, прашецът помага за възстановяване след боледуване и при изтощение. Той нормализира дейността на стомашно-чревния тракт. Оказва благотворно действие при неврози, депресии, заболявания на простатната жлеза, диабет, атеросклероза, анемии, чернодробни заболявания, ниска полова активност. Препоръчително е преди употреба прашецът да е смлян. За възрастни дозата е 15-20 г дневно сутрин и вечер, половин час преди ядене. За деца от 3 до 15 години – по 3-15 г дневно сутрин и вечер половин час преди ядене. Приема се разтворен в малко вода или в кисело мляко, а ако е смесен с пчелен мед, като след това се пие чаша вода. Прашецът мете и целулит.

Пчелният восък придава на кожата гладък и нежен вид. Вътрешно е полезно приемането на восъчните запечатки на питите по 1/2 до 1 к.л. няколко пъти дневно. Лекува синузит, сенна хрема, бронхиална астма, щитовидна жлеза, тонзилит, ларингит. За премахване на бръчки по лицето 30 г восък се смесва с 30 г мед, 30 мл сок от лук и 30 мл сок от луковица на бяла лилия. Сместа се загрява в глинен съд на слаб огън, докато восъкът се разтопи. Разбърква се и се охлажда. Нанася се на лицето сутрин и вечер.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X