Напишете дума/думи за търсене

Първа помощ при стомашно-чревни инфекции

 При хранително отравяне е добре пациентът да постъпи в болница дори първоначално състоянието му да е добро, защото не се знае как ще завърши заболяването.

В болничното заведение задължително ще промият стомаха на пострадалия. За преодоляване на обезводняването ще го лекуват с вливане на водносолеви разтвори.

Подробните изследвания за изолиране на евентуални причинители като салмонели, стафилококи или чревни бактерии са задължителни. В повечето случаи не се налага антибиотично лечение.

Болничното лечение се препоръчва и при други чревни инфекции.

Болните се подлагат на режим и диета, хидратиране и прилагане на подходящи антибиотици. Прави се и микробиологично изследване за изолиране на евентуалния причинител. Определя се и чувствителността му спрямо антибиотици.

За да се предотврати заразата, мийте редовно ръцете си със сапун преди всяко хранене и след посещение в тоалетната.

Плодовете и зеленчуците да се изплакват обилно със силна водна струя. През лятото да се избягва консумацията на закуски от улични сергии. Продажбата на храни, приготвени със сурови яйца - майонези, кремове, сладоледи, е забранена.

При нарушения при централното подаване на питейна вода за пиене да се използва преварена или минерална вода.

Ако летувате на къмпинг или лагер с недобри хигиенни условия, запасете се предварително с медикаменти за първа помощ, преди да стигнете до лекарския кабинет.

Не тръгвайте на път без активен въглен, смекта, имодиум... Лекарската помощ, особено при болни деца, е задължителна.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X