Напишете дума/думи за търсене

Берберинът – какво лекува? Наръчник за ползване

Берберинът е растителен алкалоид. Той успешно лекува най-различни стомашно-чревни инфекции. Освен това може да се използва за понижаване на кръвната захар, холестерола и при хипертония.

Полезен е за тези, които искат да отслабнат.
Клиничните изпитвания на берберин са доказали успешната му употреба при лечение на диария, синдром на раздразненото черво, диабет тип 2, болест на Алцхаймер и дори злокачествени новообразувания.

Ползи, употреби и странични ефекти от берберина

Берберинът помага при диария, причинена от патогенни биологични агенти (отравяне, холера).
Може да се заключи, че той успешно ще замести антибиотиците при лечението на много стомашно-чревни инфекции. Предимството му в сравнение с антибиотиците е, че има селективен антимикробен ефект, тъй като действа срещу патогени, но не противодейства на лактобацилите и бифидобактериите, полезни за стомашно-чревния тракт.

Признаци на синдром на раздразненото черво:

- болка, тежест в корема,
- храносмилателна дисфункция, запек / диария, прекомерна секреция на слуз от дебелото черво,
- газообразуване, гадене,
- депресивни състояния.

Берберинът инхибира свръхрастежа на бактерии и дрожди в тънките черва, нормализира неговата подвижност.

Ефектът на берберина върху захарта, холестерола и употреба при хипертония

Берберинът може да се използва за понижаване на кръвната захар, холестерола и високото кръвно налягане. При лечението на диабет тип в комбинация с корекция на начина на живот дава понижаване на кръвната захар на празен стомах, на кръвната захар след хранене и е индикатор за гликиран хемоглобин.

Подобни резултати, получени при диабет тип 2, са открити при лечение на висок холестерол и триглицериди, при хипертония. Първо, понижава холестерола и второ, понижава нивото на триглицеридите в кръвта и повишава добрия холестерол. Освен това берберинът понижава аполипопротеина, който се счита за рисков фактор за сърдечни проблеми.

Това растение повишава чувствителността към инсулин, което прави възможно същата концентрация на инсулин да има по-голям ефект върху премахването на глюкозата от циркулацията. И това е ключът към поддържането на нормално ниво на захар в кръвта.

Берберин за отслабване

Той може да се използва като допълнително средство за отслабване.
В проведен експеримент участвали 37 доброволци, страдащи от метаболитен синдром. Те консумирали 300 mg берберин 3 пъти на ден в продължение на 3 месеца. Масовият индекс на участниците в експеримента паднал от 31,5 на 27,4. Освен това се подобрила чувствителността към инсулин и хормони, участващи в регулирането на мазнините.

Препоръчителна доза берберин

Методът на приложение и режимът на дозиране са свързани с формата на неговото освобождаване и други фактори. Подходящата доза за конкретен пациент се определя от лекар.

За възрастен човек е достатъчна една капсула (500 mg) преди хранене два пъти до три пъти на ден. Пийте с чаша вода.

Нежелани реакции

Берберинът обикновено се понася добре, когато дозата се спазва правилно. Случаите, при които берберинът се използва по 500 mg два до три пъти на ден, имат лек страничен ефект - включва гадене, лошо храносмилане, запек, подуване на корема и/или болка в корема и понижено кръвно налягане.

Берберинът и растенията, съдържащи берберин, са нежелателни за употреба през периода на бременност и в случай на свръхчувствителност към това вещество.

Взаимодействие на берберина с други вещества

Той може да инхибира абсорбцията на тетрациклин и подобни антибиотици. Берберинът провокира инхибиране на ензимите CYP3A. Тъй като редица лекарства се метаболизират от тези ензими, берберинът може да засили тяхното действие.
Растения, съдържащи берберин, могат да засилят ефекта на пероралните хипогликемични лекарства. Пациентите, на които са предписани горните лекарства и употребяват берберин, е добре да следят кръвната си глюкоза.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X