Напишете дума/думи за търсене

Биофлавоноидите - недооцененото чудо за здравето

Биофлавоноидите, или витамин Р, са клас хранителни вещества с високо съдържание на рутин, хесперидин, кверцетин, както и повече от сто активни компонента. Рутинът не се произвежда от човешкото тяло, но е необходим за здравословното функциониране на повечето органи и системи.

Тези вещества, важни за здравето и дълголетието, се намират в изобилие в растителните храни, особено в цитрусовите плодове. Витамин Р е много нестабилен и се унищожава под въздействието на чист въздух, термична обработка, замразяване, светлина, вода, тютюнев дим. Затова храните, които го съдържат, се препоръчва да се консумират най-добре пресни и с минимална термична обработка.

Предимства за здравето на витамин Р

Биофлавоноидите повишават чувствителността на ретината към светлина, подобряват зрителната острота и намаляват умората на очите. Употребата им помага за намаляване на възпалението, предотвратяване на развитието на катаракта и много промени във възрастта, свързани с възрастта. Антиоксидантният им ефект е многократно по-голям от ефекта на витамин С, а взети заедно с витамин Е, флавоноидите могат да блокират развитието на късогледството.

Още ползи на витамин P

- най-силният антиоксидант - предпазва от въздействието на свободните радикали, укрепва имунната система, забавя стареенето, блокира възпалителните процеси;
- укрепва кожата и съдовите тъкани - насърчава производството на колаген, разширява кръвоносните съдове, намалява отока и риска от разширени вени;
- подобрява метаболизма на мазнините - предотвратява натрупването на липиди, предпазва от атеросклероза;
- повишава имунитета - има антибактериален ефект, не позволява развитието на настинки и инфекции;
- защита срещу тумори - потиска раковите клетки;
- регулира хормоналния фон - особено засяга надбъбречната кора и щитовидната жлеза;
- намалява вътреочното налягане;
- подобрява храносмилането - регулира образуването на жлъчка;
- нормализира кръвното налягане;
- намалява алергичните прояви;
- предотвратява износването и разрушаването на ставната тъкан.

Къде се съдържат биофлавоноиди?

По-голямата част се съдържа в плодовете на аронията (1500 mg/100 g). Намират се също и в:
зеленчуци - домати, цвекло, всички видове зеле, салата;
плодове - грозде, кайсии и цитрусови плодове;
горски плодове - боровинки, касис, малини;
зелени - магданоз, копър;
зелен чай, кафе;
какаови зърна, елда.

Трябва да сте наясно, че биофлавоноидите не се намират в продукти от животински произход, така че хората, които не ядат достатъчно пресни плодове и билки, трябва да приемат витамин Р допълнително. Децата трябва да получават най-малко 25-30 mg рутин, при юноши и мъже - 40-50 mg, за жени - 30-45 mg. Дозировката зависи от диетата и се намалява с достатъчна употреба на растителни продукти.

Препоръчва се всеки ден да се използват 4 храни, богати на витамин Р: шепа плодове, лук или чесън, зелен чай.

Недостиг на витамин Р

Хиповитаминозата се проявява чрез кръвоизливи по кожата, слабост в мускулите на ръцете и краката, летаргия, повишена умора, кожни обриви и косопад. В тежки случаи стените на капилярите се изтъняват, което провокира риска от кървене на венците, заболявания на централната вегетативна система и белите дробове.

Недостатъчен прием на витамини се наблюдава през зимата и началото на пролетта, така че той трябва да бъде включен в диетата допълнително. Свръхдоза на рутина не съществува, тъй като всеки излишък от него бързо се изхвърля с урината.

Показания и противопоказания

Витамин Р се предписва допълнително при много разстройства на тялото и заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, диатеза и алергични реакции, хипертония, кръвоизливи в очната ретина. За постигане на максимален ефект се препоръчва едновременно да се приема витамин С.

Приемът на рутин може да провокира кървене, поради което не може да се използва при склонност към тромбоза и през първия триместър на бременността, за да се предотврати спонтанен аборт.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X