Напишете дума/думи за търсене

Витамини и минерали, които помагат за нормализиране на съня

Спите 7-8 часа на ден, но все още се чувствате уморени? Или времето да сън е все по-недостатъчно и се събуждате често през нощта?

Често причината за това състояние е нарушение на ежедневните биоритми. Нашият вътрешен часовник може да се заблуди заради стрес, усилена работа и недостиг на хранителни вещества в организма.

От колко часа сън имаме нужда?

от 14 до 17 часа - за новородени;
от 12 до 15 часа - за деца на възраст от 4 месеца до година;
от 11 до 14 часа - за деца от 1 до 2 години;
от 10 до 13 часа - за деца от 3 до 5 години;
от 9 до 11 часа - за деца на възраст 6-13 години;
от 8 до 10 часа - юноши 14-17 години;
от 7 до 9 часа - за млади и възрастни (от 18 до 64 години);
от 7 до 8 часа - за възрастни хора (над 65 години).

Разбира се, това са средни стойности. Може да спите по-малко или повече, всичко зависи от индивидуалните характеристики на тялото. Основното е да спите поне 5 часа на ден, в противен случай могат да възникнат сериозни здравословни проблеми.

Какви витамини и минерали помагат за нормализиране на съня

1. Магнезий и калций. Тези минерали трябва да се приемат вечер, тъй като те допринасят за мускулна релаксация. Те подобряват производството на мелатонин. За да нормализирате съня, трябва да ядете повече семена, ядки и зеленолистни зеленчуци.

2. Витамин Е. Този микроелемент е мощен антиоксидант, предпазва тъканите и органите от вредното въздействие на свободните радикали, поддържа имунитета и нормализира съня. Съдържа се в пшенични зародиши, бадеми, слънчогледови семки. Под формата на капсули може да го закупите от всяка аптека, но преди употреба е добре да се консултирате със специалист.

3. Витамини от група В. Приемът на триптофан, който подобрява производството на хормона мелатонин, се контролира. За да компенсирате липсата на витамини от B група, може да закупите витаминен комплекс или да включите в диетата повече месо, зеленчуци, плодове.

4. Триптофан. Това е аминокиселина, която се намира в семената, ядките, яйцата, спанака.

5. Мелатонин. Този хормон се произвежда естествено от организма и причинява сънливост. Мелатонинът може да се приема като добавка в продължение на две седмици за нормализиране на съня. По естествен начин за подобряване на производството на хормони, вечер трябва да избягвате ярко осветление, тъй като производството на хормона става в пълен мрак.

6. Теанин. Аминокиселината участва в синтеза на невротрансмитери, които регулират съня. Достатъчното количество на този микроелемент в организма намалява времето за заспиване. Теанинът се намира в голямо количество в листата на зеления чай и някои видове гъби.

7. Желязо. Липсата му причинява усещане за умора и провокира развитието на безсъние. За да увеличите нивото на микроелементите в организма, струва си да включите в диетата пуешко и пилешко месо, говеждо месо, леща, картофи (печени), зеленчуци (листни).

8. Витамин D. Може да увеличите нивото му в организма чрез често излагане на слънце или използването на специални добавки. Микроелементът се намира и в гъбите, тлъстата риба и яйцата. За да определите нивото на витамин В в кръвта, трябва да се консултирате с лекар. Не си струва сами да определяте дозировката, повишеното ниво на микроелемент може да повлияе негативно на здравословното състояние.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X