Напишете дума/думи за търсене

Навиците, които съсипват имунната система

Сложна и многослойна, жизненоважна за отбранителната способност на организма срещу болести. При някои хора тя е по-силна и ефективна в повечето случаи. Други често и упорито боледуват и намират обяснение за този факт в слабостите на имунитета. Той обаче не е даденост за организма и страда от много неща. Навиците ни също са в това число. И ако за някои от тях можем да се сетим без подсещаме, за други може и да не подозираме.

Прекаляване с алкохола

Колкото и да опитвате да се убедите, че от една чашка нищо няма да ви стане, знаете, че тя рядко остава само една и въобще не е безвредна. Пречи на много органи и системи в организма, убива и имунната. Изключение може да се направи само за чаша червено вино, но в никакъв случай не е задължителна.

Тютюнопушене

Ясно е, че то е вредно. Но може би не си давате сметка, че пораженията не са единствено за белите дробове и за сърцето, а и за съпротивителните сили на организма.

Твърде много дезинфекция

Едно от първите неща, които научаваме в живота, е за миенето на ръцете, четкането на зъбите и редовното използването на душа. Личната хигиена ни предпазва от много патогени, с които иначе имунната система може да прегрее. Но прекаленото вманиачаване в дезинфекцията пак не й помага. Напротив, прави организма по-податлив на автоимунни заболявания.

Употребата на много препарати

От козметичните средства през пастата за зъби и шампоана до продуктите за почистване на фурната. Всички съдържат в някаква концентрация вредни вещества, които отслабват имунната система. Пропуснете колкото може повече от тях или ги заменете с натурални.

Недоспиване

Най-лесно е да наваксате със задачите, като пропуснете един-два часа сън. Имунната ви система обаче е на друго мнение. Колкото повече я напрягате с недоспиване, толкова по-скоро ще започне да ви предава.

Заседнал начин на живот

Вреден е не само за теглото и общото състояние на организма, но и за имунитета. Колкото по-активни сте, толкова по-ефективно функционира и защитната система на тялото.

Системна дехидратация

Пиенето на достатъчно количество вода е от съществено значение и за имунитета. Не прекалявайте с водата, но и не рискувайте да лишавате организма от нужните течности, особено през лятото.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X