Напишете дума/думи за търсене

Алкохолизъм. Симптоми и справяне с проблема - втора част

Алкохолизмът и злоупотребата с алкохол се дължат на много взаимосвързани фактори, включително и генетика и емоционално състояние. Хората, които имат алкохолно зависим в семейството, са по-склонни да развият същата зависимост. В риск са и тези, които страдат от тревожност, депресия, биполярно разстройство и т.н.

Може да прецените дали имате проблем с алкохола, ако:

Чувствате срам или вина от това, че пиете

Опитвате се да скриете алкохолните си навици

Хора около вас се тревожат за количеството алкохол, което приемате

Нужно ви е да пиете, за да се отпуснете или да се почувствате по-добре

Редовно пиете повече, отколкото сте възнамерявали

Не всички, които злоупотребяват с алкохола, се превръщат в алкохолици. Понякога алкохолизмът може да се развие изведнъж, без преди това редовното пийване да ви е било рутина. Алкохолизмът може да бъде отговор на стресова ситуация като загуба на работа, на любим човек, раздяла, смърт и т.н. В други случаи алкохолизмът се проявява постепенно в повишаването на т.нар.алкохолна толерантност.

Проблеми с пиенето и отричането

Понякога желанието да се пие е толкова голямо, че умът намира много начини да рационализира това действие, дори когато последствията са очевидни. Алкохолизмът и злоупотребата с алкохол може да засегнат всички аспекти на живота ви. Продължителната употреба на алкохол може да доведе до сериозни здравословни усложнения, които засягат почти всеки орган в тялото ви, включително и мозъка. Алкохолизмът и злоупотребата с алкохол също може да окаже въздействие върху вашето семейство, приятели и колеги. Oсвен потенциално смъртоносните последствия от приема на алкохол, които могат да включват рак, сърдечни и чернодробни проблеми, този вреден навик неминуемо се отразява и върху вашия личен и социален живот. Алкохолиците и злоупотребяващите с алкохол, са много по-склонни да се развеждат, имат проблеми с домашното насилие, борба с безработицата, и понякога живеят в бедност. Често, членове на семейството и близки приятели се чувстват задължени да прикрият проблема, с който се сблъскват. Преструвайки се, че всичко е наред може да представляват огромно бреме за тях. Особено чувствителни са децата, когато в семейството си имат алкохолик. Това остава травма и следа в детската психика, която бележи завинаги живота им.

Четири мита за алкохолизма и алкохолната зависимост

Мога да спра да пия по всяко време. Може би наистина можете, но по-вероятно е това да ви бъде изключително трудно, дори невъзможно начинание.

Моето пиянство е мой проблем. Аз съм този, който си вреди и никой няма право да ми каже да спра. Вярно е, че решението да спрете да пиете е изцяло ваше, но сте в голяма заблуда, ако си мислите, че алкохолизмът ви не наранява никой друг. Алкохолизмът засяга всички близки до вас хора, особено семейството ви. Този ваш проблем е и техен.

Не пия всеки ден, така че не мога да бъда алкохолик. Алкохолизмът не се определя от това колко често пиете, какво пиете или колко пиете. Ако пиенето ви води след себе си проблеми в личния или служебния живот няма значение дали пиете всеки ден или само в почивните дни. Без значение е и дали пиете по една чаша вино или три бутилки уиски.

Алкохолът не е истинска зависимост, както дрогата. Алкохолът е наркотик и алкохолизмът е също толкова вреден, колкото зависимостта от наркотиците. Пристрастеността към алкохола води до промени в тялото и мозъка и в дългосрочен план злоупотребата с алкохол може да има опустошителни последици за здравето, кариерата и семейството ви.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X