Напишете дума/думи за търсене

Алкохолизъм. Симптоми и справяне с проблема - втора част

Рискове и последици

Може би сте чували, че умореното и редовно пиене може да бъде полезно за сърцето и организма като цяло. Истината е, че всички потенциални ползи са компенсирани от по-големи рискове, в това число:

Наранявания. Пиенето на твърде много алкохол увеличава шансовете за нараняване, саморазправа или дори убийство. Алкохолът е фактор в около 60% от фаталните изгаряния, удавяния и убийства; 50% от случаите на тежки травми и сексуални нападения; и 40% от фаталните катастрофи на моторни превозни средства, самоубийства и нападения с фатален край.

Здравословни проблеми. Хората, които пият в големи количества,се намират в по-голям риск от заболявания на черния дроб, сърдечно-съдовата система, нарушения на съня, депресия, мозъчен инсулт, язва и рак. Те могат да имат проблеми и с диабета, високо кръвно налягане и др.

Рождени дефекти. Пиенето по време на бременност може да доведе до увреждане на мозъка и други сериозни проблеми на плода. Тъй като все още не е известно какво количество алкохол може да приема една бременна жена, е препоръчително изобщо да не приема алкохолни напитки.

Помощ

Ако сте готови да признаете, че имате проблем с алкохола, вече сте направили първата стъпка към разрешаването му. За да се изправите лице в лице с този проблем се изисква огромна смелост и сила. Не е тайна, че лечението на тази болест, която засяга не само тялото, но и физическото здраве на човек, често е изключително трудна. Лечението може да бъде комплексно и да включва медикаментозна терапия, психотерапия, социална ангажираност на зависимия. Първата стъпка е дезинтоксикацията и справянето с неизбежната абстиненция. Все още за съжаление няма измислено лекарство, което да намали желанието за пиене. Това чувство се постига с дълги посещения при психолог, като консултациите могат да бъдат индивидуални или групови.

За дългосрочно въздържане от приема на алкохол се препоръчва груповата терапия. Независимо дали ще изберете клиника, ще предпочетете програми за самопомощ, записали сте се в клуб на анонимните алкохолици или посещавате психолог, подкрепата е от съществено значение. Възстановяване от алкохолна зависимост е много по-лесно, когато има хора, които ще ви насърчават и напътстват. Без нужната подкрепа е много лесно за зависимия, който се опитва да се справи с проблема, да се върне към порока, особено когато срещне някаква трудност пред себе си.

За да не посягате отново към алкохола, е необходимо да се изправите срещу проблемите, които са довели до това да прекалявате с чашката. Тези проблеми могат да бъдат депресия, неспособност да се справи със стреса, неразрешен травми от детството си, и др. Всички тези проблеми могат да станат по-ясно видими, когато вече не сте зависим от алкохола и можете да прецените нещата по-реално.

към първа част

Станимир Михов е фитнес инструктор и специалист по здравословното хранене.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X