Напишете дума/думи за търсене

Алкохолизъм. Симптоми и справяне с проблема - първа част

Все повече хора страдат от проблеми с алкохола. Голяма част от тях не осъзнават, че имат проблем с този порок, докато животът им не тръгне постепенно назад. Ако консумирате алкохол, за да се справите с трудностите или за да се почувствате по-добре, вие се намирате в опасност от зависимост. Ето някои от предупредителните сигнали, за които да следите и да разберете, че имате сериозен проблем.

Проблеми със съня. Ако имате разстройство на съня, е добре да преосмислите количеството и честотата на приемане на алкохол. Проблемите със съня, особено ако будувате постоянно, са един от признаците за прекалена консумация на алкохол. Алкохолът много грешно се използва като “лекарство“ за сън и се получава омагьосан кръг, в който зависимият смята, че изпиването на чашка или две му помага да спи.

Повишена толерантност. Ако можете да поемете повече алкохол, отколкото преди една година, това определено не е повод за гордост. Нуждата да пиете повече алкохол, за да достигнете един и същи ефект е друг ключов елемент, по който да познаете, че сте тръгнали по пътя на зависимостта и алкохолизма.

Пиете, когато сте сами. Пиенето трябва да бъде социално събитие. Почти няма човек, на когото да не се е случвало да се напие, докато е навън в добра компания или на семейни сбирки. Ако обаче често ви се случва да прекалявате с чашката, когато сте сами, това определено е признак за проблем, свързан с алкохола.

Пиете, въпреки че осъзнавате вредата от това. Ако дадено заболяване не ви накара да спрете да пиете алкохол, е добре да потърсите професионална помощ. Един от основните проблеми за диагностициране на проблема с алкохол се нарича ,,пия въпреки вредата“.

Времето, прекарано в пиене. Алкохолът трябва да бъде приятен, но рядък лукс, а не постоянно присъствие. Предупредителни знаци са времето, прекарано в пиене, количеството поет алкохол и ефектът, който получавате след неговия прием. Добре е да си направите равносметка от какви професионални, социални, семейни и развлекателни дейности се лишавате, за да се отдадете на порока.

Намаляване на сексуалната активност. Разбира се, ще бъде глупаво да кажем, че всички сексуални проблеми са в резултат на алкохола, но хората, които употребяват често, е по-вероятно да не бъдат толкова сексуално активни, както хората, които не пият. За мъжете консумацията на твърде много алкохол може да доведе до намаляване на сексуалната активност, намалена потентност и преждевременна еякулация. Както за мъжете, така и за жените, приемът на алкохол може да доведе до проблеми със зачеването, както и намалена плодовитост.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X