Напишете дума/думи за търсене

Алкохолизъм. Симптоми и справяне с проблема - първа част

Пазите го в тайна от семейството си и приятелите си. Налага ли ви се да криете бутилките алкохол от чужди погледи? Ако вашите алкохолни навици са в реда на нещата и в границите на нормалното, защо ви е да се криете, че пиете? В действителност това действие показва желание не само да се скриете от чуждите очи, но вероятно подсъзнателно се опитвате да скриете проблема и от самите вас.

Изтръпване на крайниците. Сковаността в крайниците е един от основните физически признаци, че имате проблем с алкохола и той не бива да бъде пренебрегван в никой случай. Някои по-малко известни признаци включват изтръпване и намалена чувствителност в крайниците. Това е така, защото алкохолът е мощен токсин, който уврежда фините сетивни нерви, което води до т.нар.периферна невропатия.

Загуба на паметта. Алкохолът засяга всеки по различен начин, като значение имат полът, годините, възрастта и това колко алкохол сте привикнали да поемате. Алкохолът в големи количества пречи на способността ни да помним, като нарушава ключовия мозъчен “пратеник“, наречен глутамат, който е свързан с паметта. Това означава, че ако сте забравили части от изминалата нощ, или сте се събудили в пълно неведение за това как точно сте стигнали до дома си, определено това говори за проблем.

Поставяне на лимит и невъзможността да го спазите. Ако си поставяте граници за това колко трябва да пиете, значи осъзнавате проблема си и се борите с алкохола. Но какво да направите, ако прескачате този лимит? Разберете кое ви кара да пиете и по възможност избягвайте тези места, хора и ситуации, които ви подтикват към чашката.

* Станимир Михов е фитнес инструктор и специалист по здравословното хранене.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X