Напишете дума/думи за търсене

Как вреди на здравето липсата на цинк

Цинкът е един от важните минерали заедно с магнезия, които отговарят за доста значими процеси в тялото. За разлика от витамините цинкът не се задържа за дълго в организма, затова трябва да му намерим постоянно място в хранителния си режим. Не е задължително всеки ден за поглъщаме огромни количества от него, но е жизненоважно да имаме достатъчно от него.

Той е изключително важен за имунната система, за растежа на косата и кожата, за метаболизма и за абсорбирането на нутриентите, за хормоналния баланс, за менталното здраве, за стомашно-чревния тракт, за заздравяването на раните, за синтеза на ДНК, за очите, за делението на клетките, особено важно по време на бременността, за адекватен вкус и обоняние.

Около 90% от цинка в тялото се намира в мозъчната и костна тъкан, което го прави изключително труден за тестване, което да докаже неговия дефицит. Цинкът се абсорбира от тънките черва и се изхвърля чрез кожата, бъбреците.

Симптоми на дефицит

Въпреки че сигналите за липсата на достатъчно цинк в организма може да варират, има някои, които са непреходни - слаба памет, отслабена имунна система и чести настинки, загуба на вкус и обоняние, проблеми със съня (мелатонинът се нуждае от цинк), оплешивяване, загуба на апетит, ниско либидо, диария, бавно заздравяване на раните, бели петна по ноктите. При по-драстичен недостиг на цинк може да се наблюдава забавяне в развитието на детето, закъсняло полово съзряване, импотентност, хипоспермия, дерматит, интелектуално изоставяне, нервно разстройство, макулна дегенерация.

Храни, богати на цинк

Стридите са най-богатият натурален източник на цинк. Те са 10 пъти по-богати на цинк от телешкото, което се нарежда на второ място по съдържание на този минерал. Една стрида е достатъчна, за да даде необходимата на организма дневна доза.

-----

Други натурални източници на цинк телешки черен дроб, тиквени семки, тахан, черен шоколад, рак, омар, свинско, боб, черно пилешко месо. Цинкът се съдържа и в киселото мляко и млечните продукти, кашуто и овесените ядки, макар че в доста по-малки количества.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X