Напишете дума/думи за търсене

Митове и факти за главоболието

Малко са щастливците, които не познават ужаса на главоболието и пристъпите на мигрена. Тези състояния понякога възникват без видима прична, лишават ни от способността да изпъляваме всекидневните си задължения, а понякога дори и принуждават да останем в леглото. Кои са най-популярните прични за главоболие и как да се справяме?

„От времето е”

Въпреки че много пациенти забелязват връзка между промените във времето и главоболието, медицинските изследвания не са доказали такава зависимост. Ако ви се случва често, проследете провокиращите фактори. Напълно е възможно причината да не е във времето, а в изпитото вино, дългата работа под стрес, липсата на движение и (или) свеж въздух.

Главоболие и бременност

Мигренета по време на бременност и кърмене е свързана с промените в нивата на хормоните. През този период лекарите съветват да се концентрираме върху немедикаментозни методи на лечение като иглотерапия, йога, релаксация. В случай че няма резултат, посъветвайте се с лекар какви медикаменти и в какви дози е допустимо да приемате в приемате в този период.

Главоболие при децата

Преди всичко тук трябва да изключим възможността главоболието да е съпъстващ симптом на друго заболяване (тоест, да е вторична болка). Обикновено болките в главата при децата се появяват в резултат на остри респиратовни заболявания или възпаления на синусите. Ако главоболието не е вторично, причните най-често са стрес, неправилен режим, неспазване на график на хранене или прекаляване с вредни храни. Честотата и интезнивността на пристъпите може да се контролира, като се регулира дневния режим на детето. За да успокоите болката на момента, оставете хлапето да си почине или да поспи за половин – един час, а ако не помогне, може да му се даде обезболяващо. Ако главоболието възниква регулярно и е съпроводено с гадене или повръщане, непременно се обърнете към лекар.

Важно

Според някои лекари главоболието говори за недостиг на течности в организма. Има доказателства, че при мигрена приемът на голямо количество вода в началото на пристъпа може да спре неговото развитие. Не е мит, че някои храни и напитки може да са прична за главоболие – сред тях са сладоледът и виното.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X