Напишете дума/думи за търсене

Колко вода трябва да пием и защо

Всички знаем, че пиенето на вода е важно, но можем ли да си отговорим на въпроса колко вода трябва да пием и защо? Този въпрос е особено важен през лятото, когато горещините увеличават риска от дехидратация.

В този период от годината прекарваме повече време навън и често забравяме да пием достатъчно течности.

Тялото ни е изградено от 65% вода, като по-голямата част от нея се съдържа в клетките. Затова е от изключителна важност да приемаме необходимо количество вода, независимо от сезона. Тя не само ще ни помогне да сме в топ форма и да отслабнем, но има и още много доказани ползи за здравето.

Повечето от нас възприемат водата като даденост, без да се замислят за нейните безбройни полезни качества. Тя спомага нормалното функциониране на организма и е верен спътник в борбата с килограмите.

Повече по темата за борбата с килограмите вижте в www.topforma.bg.

Може би се питате какво количество вода е препоръчително да се приема и защо водата е вълшебна съставка за трайно отслабване. Ще намерите отговорите в следващите редове.

Водата спомага за разграждане на мазнините

Приемът на вода не само намaлява апетита по естествен път, но и помага на тялото да разгражда складираните мазнини. Колкото по-малко вода пиете на ден, толкова по-голям е рискът от натрупване на мазнини.

„За да се засилят процесите на изгаряне на мазнини в организма, е необходима вода - давайте на тялото си по 1 чаша вода на всеки час в който сте будни”, съветва водещият кардиолог и интернист д-р Гергова, консултант в Топ Форма. Д-р Гергова препоръчва на клиентите на План Здраве да увеличат количеството приемана вода до 1800-2000 мл дневно (това означава на всеки час да приемате по 1 чаша от 200 мл вода, изпита на глътки, а не наведнъж). Можете и вие да се възползвате от нейния съвет.

Водата подпомага работата на бъбреците

Излагането на слънце през лятото увеличава риска от камъни в бъбреците. Това се дължи, от една страна, на дехидратацията, а от друга- на промените в калциевия метаболизъм чрез производството на витамин D. Според специалистите единствено редовният прием на вода може да намали рискът от поява на камъни в бъбреците с 50 %.

Като цяло, бъбреците не могат да функционират правилно без необходимото количество вода. Когато работата им е затруднена, част от нея се прехвърля върху черния дроб. Знаем, че една от най-важните функции на черния дроб е да трансформира натрупаните мазнини в енергия за тялото. Но какво се случва, когато той не работи на пълен капацитет, защото е зает с работата на бъбреците? Отговорът е, че той разгражда по-малко количество мазнини, а останалата част от тях се трупат в тялото. В резултат на това отслабването спира.

Предпазваме се от задържане на вода в организма

Ако не давате необходимото количество вода на тялото то започва да трупа запаси, защото се чувства застрашено. Истината е, че водата се съхранява в извънклетъчните пространства, а това е причина за подути крака, ходила и ръце. Ако често имате проблеми със задържането на вода, помислете дали не приемате прекалено голямо количество сол. Когато прекалявате със солта тялото ви търси начин да я разтвори, а това става като организмът задържа водата. За да се справите с ненужните количества сол е достатъчно да увеличите приема на вода. Когато преминава през бъбреците, тя премахва излишното количество натрий.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X