Напишете дума/думи за търсене

Какво правят 3 чаши вода за фигурата ни?

Достатъчното пиене на течности е необходимо за работата на сърцето, на бъбреците, на мозъка… Но приемът на вода има силен ефект и върху метаболизма. Колко калории се изгарят само с три допълнителни чаши на ден?

Американски учени доказват, че всеки желаещ да отслабне освен да следи хранителния си режим и физическата активност, трябва да обърне специално внимание и на приема на течности.

Изследването на екип от Илинойския университет, публикувано в Journal of Human Nutrition and Dietetics, показва, че пиенето на три допълнителни чаши вода води до изгаряне на цели 205 калории.

Засища глада за сладко

Според учените водата има множество положителни качества. Увеличаването на приема й само с 1% на ден помага да се ограничи консумацията на захар, мазнини и сол.

Учените изказват съмнението, че в много случаи, когато човек изпитва силна нужда за сладко, той всъщност е много жаден и просто не е обърнал внимание на сигналите на тялото. Пренебрегвайки нуждата си от течности, той е накарал организма да го атакува с по-силен дразнител – а именно усещането за глад.

Затова специалисти препоръчват винаги, когато изпитате неудържим глад между основните хранения или нощем, да изпиете 1-2 чаши не много студена вода на бавни глътки и да не посягате към храна поне 15 минути. Смята се, че след като това време измине, вие вече няма да изпитвате такъв глад.

7 чаши на ден

Американските учени установяват, че повечето хора пият по 4 чаши вода на ден, което съвсем не е достатъчно. Те изчисляват, че организмът има нужда от поне седем. И именно тези три допълнителни помагат за намаляване на дневния калориен прием.

Но освен 200 калории, чашите вода в плюс помагат да се ограничи консумацията на захар под 100 г на ден. Според Световната здравна организация количеството захар на ден не бива да надвишава 25-50 г, защото повече от това количество крие рискове за сърцето, кръвното налягане и добрата работа на бъбреците.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X