Напишете дума/думи за търсене

8 признака за дефицит на витамин D

Витамин D означава силни кости, добро настроение и още цял куп позитиви за организма ни. Това е един от най-важните елементи, който трудно можем да получим от храната (известно е, че се синтезира под въздействието на слънчевите лъчи), а дефицитът му може сериозно да ни навреди. Според лекарите е важно навреме да забележим симптомите на недостиг на витамин D – затова ви предлагаме 8 от най-характерните признаци на този проблем.

1. Мускулна слабост

Намаляването на мускулната маса и слабостта в мускулите може да бъде свързана с дефицит на витамин D в мускулната и нервната тъкан. Не пренебрегвайте сигналите на тялото си, ако изведнъж започнете да се уморявате много по-бързо от обикновено, когато извършвате физически дейности.

2. Честа безпричинна тъга или меланхолия, промени в настроението, депресия

Според най-новите медицински изследвания жените с ниско ниво на витамин D в кръвта два пъти по-често страдат от депресия и постоянно лошо настроение.

3. Повишена чувствителност към болката или често боледуване

Липсата на витамин D може да доведе до понижаване на прага на болката и дори до поява на хронични болести с неизяснен произход.

4. Повишена чупливост на костите

Витамин D е един от елементите, отговорни за растежа и укрепването на костната тъкан. Хората, които имат дефицит на този витамин, рискуват да увеличат два пъти опасността костни фрактури и пукнатини.

5. Високо кръвно налягане

Витамин D е свързан и със състоянието на сърцето ни и регулирането на кръвното налягане. При недостига му нивото на кръвното налягане може чувствително да се повиши, а това означава по-висок риск от сърдечносъдови заболявания.

6. Сънливост

Ако в течение на деня постоянно ви се спи (при положение, че през нощта спите достатъчно), това е знак, че е необходимо да проверите дали нивото на витамин D в кръвта ви не е прекалено ниско.

7. Раздразнителност

Преди да обвинявате характера си, живота си, околните или предменструалния синдром, обърнете внимание на витамин D – както вече стана ясно, той често е причина за промените в настроението.

8. Бърза уморяемост, понижена издръжливост

Физическата ни издръжливост понижава заедно с намаляването на количеството на витамин D в организма. Затова ако твърде бързо се уморявате, си направете кръвни изследвания – възможно е лекарят да ви предпише допълнителен прием на витамин D.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X