Напишете дума/думи за търсене

Здравословни проблеми, за които подсказват ноктите

Ако погледнете ноктите си, ще забележите светли зони в основата им. Това са лунички. Промяната в цвета, формата или размера им може да покаже не само наличието на болест, но и предразположението към нея.

Луничката на кутрето трябва да бъде почти незабележима или напълно отсъстваща. Това показва работата на бъбреците, тънките черва и сърцето. Видимата и по-голяма луничка може да бъде резултат от високо кръвно налягане.

Безименният пръст е отговорен за работата на репродуктивните и лимфни системи. Едва видима луничка може да подсказва за проблемите с храносмилането.

Средният пръст е свързан с работата на мозъка и сърдечносъдовата система. Липсата на луничка може да означава съдови проблеми и високо кръвно налягане.

Луничката на показалеца може да изчезне или да стане значително по-малка поради неправилна функция на червата, панкреаса или хронични уши-нос-гърло заболявания.

Луничката на палеца отразява работата на белите дробове и далака. Тя е най-видимото от всички и трябва да заема не повече от 25% от целия нокът. Тя може да бъде значително по-малка при пушачи или по-голяма, когато имате артериална хипертония.

Прекалено големи лунички

За такива се считат, когато заемат една трета (или повече) от нокътя. Те показват проблеми със сърдечносъдовата система, нарушение на сърдечния ритъм и ниско кръвно налягане.

Често се срещат при спортисти и хора, чиято професия е свързана с физическа активност. Ако човек не спортува, луничките му може да се увеличат поради високо ниво на стрес.

Малки лунички

Те се виждат едва от кутикула и сигнализират за ниско кръвно налягане и нарушения на кръвообращението. Това може да е признак на слаба имунна система, лош метаболизъм или липса на желязо и В12.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X