Напишете дума/думи за търсене

Как да отучим детето да гризе ноктите си

По данни всяко трето дете гризе ноктите си. Родителите често се чудят проблем ли е това и важно ли е да се изкорени. Специалистите съветват да се обърне внимание, при това в най-ранен възможен етап.

Нанесете горчив безцветен лак

Първото нещо, което трябва да разберете, е от кого е видяло детето това. Много често малките започват да гризат ноктите си именно по примера на някой възрастен или на друго дете. Ако проблемът е вкъщи, опитайте да го решите. Ако хлапето е до 2-3 години, родителят може да се обърне за съвет към ортодонт. Той ще даде идея с какво да се намажат пръстите на детето, така че, когато започне да гризе ноктите си, да усети неприятния вкус и така само да се откаже. На най-малките може да се поставят ръкавици. На тези над 2-3-години ноктите се мажат с безцветен лак с горчив вкус или с горчивото мазило – попитайте в аптеката за такива продукти. Някои натриват пръстите с люто, с хинин, топват ги в ракия или нанасят слой йод.

Всичко е на нервна почва

„Когато дете на 6-8 години гризе кожичките на пръстите или ноктите си, това е признак за неврологичен проблем. В действието то намира някаква утеха и е вид ритуал. Нервната му система сигнализира за проблем“, обяснява неврологът д-р Димов. Причината може да е твърде разнообразна – несправяне в училище, страх от тъмното, твърде много задачи, невъзможност да изрази мнение пред властни родители, желание за промяна, която то не може да направи. Понякога на малките им се налага да пораснат твърде бързо и напрежението, което пада на плещите им, избива в такава изява. При всички случаи родителят е добре да разговаря с детето приятелски или в игрова форма. И да го попита защо го прави. Друг вариант е той самият да започне да гризе ноктите си и да попита детето: „Забравих защо започнах да си гриза ноктите. Ще ми подскажеш ли защо и кога да го правя.“ Когато въпросът е поднесен с усмивка и разигран като театър, детето ще се включи в играта и със своето откровение може да подскаже на родителя къде е проблемът.

Накарайте го да прави нещо интересно с ръцете си

Спокойно! Детето ви няма сериозен психически проблем. Всичко може да се поправи. Ако проявата е на нервна почва, важно е да се постараете да му осигурите спокойни мигове и да му обръщате повече внимание. Не забравяйте, че игрите и смехът лекуват децата най-добре. Друга идея е да намерите занимание за ръцете на вашето дете, така че да забрави за гризането. Много е важно да се разсее от навика си. Измислете му хоби, което да изисква време и усилия – да рисува, да прави оригами, да засажда цветя заедно с вас, да играе с топка.

Важно

Опитайте да се справите бързо с проблема, защото микробите под ноктите на детето са сериозна заплаха за неговото здраве!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X