Напишете дума/думи за търсене

Да позволя ли на малката да се лакира?

Когато ние бяхме хлапета, получавахме първия си лак за нокти в своите тийнейджърски години. Днес дечица, които още ходят на детска градина, искат от техните майки да им лакират ноктите. Някои дори искат да ходят на маникюрист, тъй като там се чувстват глезени „като големите“. Запитахме се дали е добре за едно дете, което току-що се е научило да си завързва връзките на обувките, да ходи с ярко червени нокти.

Дерматолозите предупреждават: бъдете внимателни с ноктите на децата

Дерматолозите предупреждават, че ако водим детето в салон за красота, трябва да внимаваме за неговото реноме и това далеч не касае само маникюра. Би следвало във всеки салон металните уреди, с които козметиците и фризьорите боравят, да са добре дезинфектирани от предишните клиенти. Ако се поставят някакви препарати, трябва да внимаваме те да не съдържат тежки химикали (формалдехид, толуен, дибутилфталат). Натрупването на химикали като тези водят до репродуктивни проблеми и ракови заболявания.

Освен това нокътната плочка на малките е различна – много по-еластична и по-крехка от нашата и трябва да я предпазваме и да й позволяваме да диша. От тази гледна точка не е добре децата да бъдат лакирани често. И независимо дали оформяме ноктите им вкъщи или при професионалист, е добре да се ползват инструменти, които няма да наранят нокътната плочка и кожата около нея – меки пили, мънички ножички и дървени пръчки. Но дотук с дерматологията.

Психолозите казват: всичко с мярка

Следва възпитателният и морален въпрос дали мъничко дете трябва да носи лакирани нокти, за да бъде „като мама“. Психологът Сара Димерман от Торонто казва: „Ако излагате децата на промени, които ги карат да се чувстват като възрастни, вие ги принуждавате да растат по-бързо и им отнемате възможността да очакват неща, които са типични за по-зряла възраст.“

Разбира се, ако водите детето на фризьор или маникюр веднъж на два-три месеца и това се превърне в ритуал „майка и дъщеря излизат заедно“, няма проблеми. Но ако го правите по-често, има вероятност малкото момиченце да отрасне с комплекса, че нещо не му достига и че може да го получи само благодарение на фризьорката или маникюритската.

Ако дъщеря ви не е навлязла още в тийнейджърска възраст, а иска лакирани нокти, възползвайте се да превърнете това в някакъв приятен ритуал между вас двете. Позволявайте й да лакира например малките ви пръстчета, а вие лакирайте нейните. Наблегнете на забавния момент, а не на суетния. Освен това психолозите не препоръчват да позволявате черни или червени нюански. Нека лакът бъде блед или безцветен, най-много розов.

Има и големи поддръжници на лака за нокти за деца, защото той често служи като отказване от вредния навик по гризане на ноктите. Над 30 % от децата на възраст 7 – 12 г. имат такъв навик, а той не е добър както за ноктите, така и за здравето на малчуганите, защото под ноктите се събират много микроби и, гризейки ги, те поглъщат цялата тази мръсотия.

И май и тук, както навсякъде, отговорът на въпроса дали малки деца могат да бъдат лакирани, е този: всичко трябва да е с мярка!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X