Напишете дума/думи за търсене

Ето как може да бъдем по-готини родители

Когато детето поотрасне и особено след като влезе в пубертета, за всеки родител започва да става важно не просто да е добър родител, но и наследникът му да го намира за готин, модерен и забавен. Не става въпрос за това как да бъдем клоуни за децата си, а за това те да искат да прекарват повече време с нас, да ни уважават, да търсят мнението ни, да се гордеят с нас, да им е готино да ни срещнат с приятелите си. Ако вече сте родители, вероятно сте усетили, че това не е фасулска работа. Защото след като си забранил таблета за седмица и си наредил да се разчисти кочината в детската стая, е доста трудно в същия момент синът или дъщеря ти да те мисли за пич и да иска да отиде на кино с теб. Винаги, когато говорим за възпитание и родителство, може да се разчита на проверения принцип за златната среда.

Приятели, но не и без правила

Бъдете приятел на детето си и негова абсолютна подкрепа, като в същото време не спирайте да изисквате то да спазва поставените граници и правила. Не си мислете, че то ще ви обича повече, ако отпаднат всички забрани. Напротив - трябва да знаете, че децата и като малки, и като тийнове дори, имат нужда от граници. Те функционират по-добре и по-леко, когато знаят точно какво се очаква от тях и точно какви биха били последиците, ако излязат от контурите на допустимото. Така че изобщо не поставяйте на обсъждане правилата у дома и тези, свързани с училище и поведение навън.

Някои родители си мислят, че ако отпуснат неограничено време пред телефона и таблета, тяхното отроче ще ги обича още повече и ще ги слуша за всички други важни неща. Ами не, не е така. Може да "търгувате" с някои правила, но не и да ги отменяте напълно. Да речем, през почивните дни хлапето ви моли да му позволите да бъде по два часа на ден на таблета си, а не само по един както обикновено. Съгласете се, но при условие, че то увеличи ученето или четенето на книжка правопропорционално с времето, което вие отпускате допълнително. Дори да възроптае, това в крайна сметка ще бъде възприето като справедлива мярка.

Справедливи родители, които умеят да признаят грешките си

Защото, за да сте готин татко или готина мама, вие при всички случаи трябва да сте справедливи. А това включва да умеете да признавате и собствената си вина и да говорите за собствените си грешки. Никога не пропускайте да се извините на детето си, ако сте преценили, че не сте били прави спрямо него. Не си мислете, че това ще наруши по някакъв начин доверието му в преценката ви или че ще накърни авторитета ви. Напротив - признавайки вината си и казвайки "извинявай", вие учите това дете как да прави същото, когато се налага. А както знаем, хората, които умеят да се извиняват, са по-готини от останалите.

В час с неговите интереси

За да бъдете готиният родител, с когото синът или щерка ви да се гордее, е важно също така да сте в час с нещата, които него/нея я вълнуват. Няма как да знаете имената на всичики ютюбъри, нито резултатите от последните баскетболни мачове в Чикаго, но все пак трябва да поддържате добро ниво на обща култура по отношение на "младежките работи" - музика, кино, игри, спортове, фешън, сленг, трендове в социалните мрежи и т.н. Да, знаем колко е невъзможно понякога да сте в крак с всички тези неща, но не се притеснявайте да задавате и лаишки въпроси на наследника си. Когато темата му е интересна, той с радост и ще ви "светне". По-добре да не знаете, но да се интересувате, отколкото да не знаете и да не ви интересува, нали?

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X