Напишете дума/думи за търсене

Един живот, изпълнен със смисъл, има тези три неща

В своя живот всеки човек търси и открива смисъла по различно време, по различен начин и на различно място. За някои смисълът е в това да бъдат полезни, да правят добро, да живеят вечно с някаква кауза. За други смисълът е в това да живеят доволно и честито – да имат всички материални блага и никога да не мислят за пари, а само да им се радват. За трети смисълът е да открият любов, по-голяма и от този живот дори. За четвърти смисълът е да съградят скромно съжителстване с добър човек, да отгледат деца, да имат средства за прехрана и покрив над главата си и да успяват честичко да са весели. Ето кои са нещата, които според философи и психолози бележат наистина смисленото съществуване независимо от нашия характер и поставени цели.

И в края на деня, и в края на живота да може да кажеш „Благодаря!“

Каквато е да е твоята цел в живота, ако в края на всеки период – независимо дали е ден, година или целия живот, си благодарен за изживяното и доволен от постигнатото, смисълът е бил тук, не те е подминал. Усещането за удовлетвореност е това, което прави живота истински сладък и не толкова трудни старините ни. Затова тренирайте благодарност. Много е простичко – имате ли хубаво кафе пред вас в момента? Или може би топло куче се е свило в краката ви? Оставете екрана, от който четете, за миг, повдигнете чашата за кафе и усетете уханието. Погалете кучето си, дайте му лакомство, оставете го да ви се зарадва. Хубаво е това, което имате, което усещате и което ви предстои. Благодарете! Благодарете за всяко малко и голямо чудо днес и всеки ден и това ще умножи чудесата безкрайно!

Да изградиш нещо – дом, човек, идея

Навремето нашите предци са считали, че всеки мъж трябва да построи къща, иначе не е никакъв мъж. Порядките са се променили, но смисълът не. Във всеки живот, изпълнен със смисъл, има поне по една „постройка“. Някои изграждат дом, а дом се изгражда не от тухли и вар, а от любов, грижа и споделеност. Други изграждат личности – дали ще работят върху себе си за това да станат велики физици или фамозни режисьори, или ще работят върху някой друг – дете, съпруг, съпруга, общност. А трети изграждат идея, която остава жива и значима за хората и след тях – може да е идея за мост между села, може да е организация, благотворителна инициатива или нещо друго в полза на обществото. Замислете се за вашата "постройка" и ако още не сте сигурни дали и къде сте положили основите й, знайте, че никога не е късно да го направите.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X