Напишете дума/думи за търсене

7-те въпроса на дългата любов

Никой не може да предскаже със сигурност бъдещето на любовта. То обаче е предвидимо поне донякъде, ако заедно с партньора си се научите да си задавате правилните въпроси и да им отговаряте честно, смята френската психоложка Камий Роше. За да разберете в каква посока се развиват отношенията ви, тя препоръчва да помислите по 7 точки.

1. Държите ли се естествено, когато сте с другия? Нормално е всеки да се стреми да се представи във възможно най-добра светлина. Налага ли се обаче да криете важна част от личността си - миналото, произхода, приятелите, убежденията си, определено нещо не е наред. Двама души, които се обичат, би трябвало да могат да обсъждат дори най-щекотливите теми и взаимно да приемат недостатъците си.

2. Уважавате ли се? Дори на шега е недопустимо партньорът да ви прави забележки пред хора. Усетите ли, че той не оценява усилията, които полагате в домакинството, не зачита професионалните ви избори и доходите ви, презира възпитателните методи, които прилагате спрямо децата, това е сигнал за тревога. Естествено, че и двамата трябва да се стараете да усъвършенствате самите себе си и връзката си. Но има граници, които не бива да бъдат прекрачвани дори от най-близки хора.

3. Допринасяте ли за развитието си? За да вървят гладко отношенията ви, трябва не само да се уважавате, но и да се подкрепяте в конкретни ситуации, така че всеки от двамата да извлече най-доброто от живота. Ако единият печели повече от другия, е излишно да изтъква, че приносът му за семейния бюджет е по-голям. Редно е по-скоро да подчертае факта, че партньорът му играе по-важна роля при изпълнението на домакинската работа, отглеждането на децата, поемането на инициативата за общуване с приятелите и роднините.

4. Спокойни ли сте? Вслушайте се в интуицията си. Ако нещо ви притеснява в отношенията ви, няма начин шестото чувство да не ви го подскаже. Анализирайте за какво става дума и помислете как да решите проблема. В идеалния случай партньорите се чувстват умиротворени, когато са заедно, защото единият не е подчинен на другия, не изпитва страх или зависимост от него.

5. Имате ли си доверие? Ако постоянно тънете в подозрения и се дебнете, това не е добре. Не оправите ли спешно нещата, ще продължите да тъпчете на едно място, без връзката ви да се развива. При истински влюбените двойки мъжът и жената се чувстват еднакво свободни и не си изневеряват не защото им е забранено, а защото не желаят да го правят.

6. Отдавате ли значение на връзката? Според френската психоложка отношенията с партньора трябва винаги да бъдат на преден план и чак след тях да идват работата, общуването с роднини и приятели, хобитата. Нормално е в един момент от живота ви децата да са по-важни от всичко. След като завършат обаче училище, е също толкова закономерно да ги оставите да полетят със собствените си криле и отново да се съсредоточите най-вече върху партньора. Това не означава, че трябва да се изолирате от света. Общувайте с широк кръг от хора, но винаги помнете кой е най-важният човек за вас - онзи, на когото сте дарили сърцето си.

7. Пълноценни ли сте, когато сте разделени? Може да звучи парадоксално, но този въпрос не влиза в противоречие с предишния. Напротив - само две напълно изградени личности с достатъчно самочувствие, лични интереси и занимания могат да създадат хармонична и трайна връзка. Освен това има моменти в живота, в които единият трябва да прояви по-голяма стабилност, помагайки на другия да преодолее проблемите си. Но това не бива да бъде все един и същи човек. В идеалния вариант двамата партньори са еднакво силни и реагират според ситуацията, като се редуват да си помагат.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X