Напишете дума/думи за търсене

Строг татко или глезещ татко? И двете са кофти вариант

Да бъде баща е трудна роля за всеки мъж и често нашите партньори се лутат между това да са прекалено строги или прекалено глезещи децата. Така че, майки, време е да се намесите!

Възпитанието на децата е един от основните извори на конфликти между майката и бащата. Често единият от родителите се оплаква, че другият е прекалено снизходителен и оставя на него тежката задача да е лошото ченге вкъщи.

В книгата си „Изкуството да бъдеш баща” световноизвестният психолог д-р Фицхю Додсън твърди, че у дома не бива да има разделение на добър и лош родител, а двамата заедно да търсят баланс.

Прекалено строгият

Може би, когато е бил дете и неговият баща е бил строг и днес партньорът ви смята, че това е правилният подход. Много мъже възприемат дисциплината като „наказание”, а не бива да е така.

Основният проблем произлиза от това, че повечето бащи не могат да преценят какво могат и какво не могат да изискват от едно дете в различните степени от развитието му. Тук е ролята на майката да се намеси и да помогне да разберат, дали с разговори, дали като ги насърчи да четат някоя книги (или им представят резюмето й), какви изисквания могат да имат от детето си, според възрастта му.

Обяснете на партньора си, че ако упреква малчугана за всичко и го порицава за всеки неуспех, няма да го възпита, а ще го обезкуражи.

Освен това му обърнете внимание, че често, когато бащите са прекалено заети и нямат време за децата си, наказанията се възприемат като своего рода възнаграждения (макар и негативни), защото са синоним на внимание от страна на таткото.

Прекалено либералният

Бащата трябва да показва твърдост, когато е необходимо. Ако просто установява правила, а после, когато малчуганът не ги спазва, дори не му се кара, всъщност му прави лоша услуга. Майката е тази, която трябва да убеди мъжа, че да глези прекалено много детето и винаги да го оставя да има последната дума в споровете е много неправилен подход. Когато от малко свикне с отстъпки, детето започва да вярва, че всички са му длъжни, това е пагубно за живота му в бъдеще.

Търсете баланс

Преди всичко детето трябва да умее да уважава баща си, а това е нещо, което се възпитава с времето. За да не се стига до ситуации, когато то е готово на всичко, дори да прави бели, за да получа малко внимание от вечно отсъстващия татко, е от изключително значение бащата да му отделя време.

Майки, оставете на бащите и децата време само за тях, време, в което не да изпълняват задачи или да учат, а просто да се забавляват заедно. Дайте все пак свобода на партньора - може и да ви изненада с много ефикасни методи на възпитание, за които вие не сте се сетили.

Не му позволявайте обаче да глези прекалено много малчугана. Изисквайте нито да наказва безсмислено, нито да предотвратява неприятните последици от действията му. Ако детето не си е подготвило уроците, нека получи ниска оценка, за да разбере, че за действията се носи отговорност.

Научете бащата да приканва детето заедно да търсят решение на даден проблем. Когато му се дава право на глас, то е мотивирано да намери решение, защото се чувства пълноправен член на семейството.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X