Напишете дума/думи за търсене

Изискана тийнейджърка? Не е кауза пердута

Днешните тийнейджърки говорят силно, кикотят се неприлично, обличат се като чалгаджийки. С една дума, много са невъзпитани. Бабите говорят така от векове, но и по-младите често се впечатляват как се държат девойките под напора на бушуващите хормони. Сякаш някъде между 13 и 19 години забравят всичко, на което родителите са ги научили като малки. Затова дори в съвременната епоха на разкрепостени нрави е задължително дъщеря ви да познава правилата на етикета.

Колкото и да са се променили през годините, в тяхната основа остават три принципа: човек да мисли за останалите, преди да мисли за самия себе си; да кара околните да се чувстват комфортно в негово присъствие; да бъде любезен. Британската специалистка по етикет Мери Кели обобщава най-важните правила за тийнейджърките.

Не спирайте да припомняте на момичето, че всеки път, когато срещне познат човек, тя трябва да го поздрави. Това се отнася и до съседите, дори да не са близки. Правилото важи когато влиза в магазин, кафене, пазарува от будка. За да бъде ясно кога разговорът приключва, трябва да каже и довиждане.

Хората са много по-склонни да помогнат на някого, ако той ги помоли учтиво. Затова думата "моля" трябва да бъде неизменна част от речника на дъщеря ви. Щом получи нещо желано, да каже "благодаря". Случи ли се да наруши нечий комфорт, да се извини.

В колкото и лошо настроение да е, тийнейджърката не бива да се издава. Злите погледи, тръшкането, крясъците са недопустими.

Няма защо девойката да се облича като бизнесдама. Но и не може да ходи на сериозни места твърде разголена. Модерно е да се носи клин, но не е твърде естетично той да се слага без дълга риза или туника. По анцуг се ходи единствено на фитнес.

Ако си е купила нов тоалет, няма защо да го набива в очите на околните и да изтъква стойността му. Който разбира от мода, ще забележи придобивката и.

Когато момичето върви по улицата със свой приятел и случайно срещне друг, трябва да ги запознае, като първо представи на новодошлия човека, с когото е разговаряла досега. След това да направи обратното.

Ако единият човек е възрастен, се смята, че той е с по-високо социално положение от тийнейджъра. Така че момичето първо трябва да представи възрастния на младежа и след това да направи обратното, независимо с кого е разговаряла досега и кой е новодошлият.

Изисканата дама се познавала по това, че винаги е с изправен гръб. От значение е и положението на краката. Жените сядат или с плътно прилепени едно до друго бедра, или кръстосали крак върху крак. Не се разкрачват, дори да са с панталони.

Когато някой и говори, тийнейджърката трябва да го слуша активно. Това означава от време на време да вметва по някоя дума, да кима с глава, да извади слушалките от ушите си, да не гледа в смартфона и да не отговаря на позвъняванията, освен ако не очаква спешно обаждане.

Етикетът повелява тийнейджърката да говори разбираемо, спокойно, с умерен тон. Пискливият глас буди недоверие, твърде тихият разкрива несигурност и отблъсква.

Усмивката отваря сърцата, но все пак момичето не бива да злоупотребява с нея. В противен случай ще изглежда повърхностно.

Когато отиде на гости, е неприемливо да се държи като у дома. Нека домакинът да и каже къде да си остави връхната дреха и чантата, дали да се събува или не, къде да седне. Не може да наднича в шкафовете, гардеробите и затворените стаи. Прието е на следващия ден девойката да благодари за гостуването. Някога се е изпращала любезна бележка. Днес един есемес е достатъчен.

От значение е и как тийнейджърката се държи на масата. Ако е в ресторант и първо донесат нейната храна, не бива да я опитва преди всеки да си е получил порцията. На гости трябва да изчака най-напред домакинът да започне да яде. И дума не може да става за говорене с пълна уста. Недопустимо е да си гледа в джиесема, това е признак на неуважение. Ако солницата или олиото е далече от нея, трябва да помоли някой да и ги подаде, а не да се протяга.

Щом девойката получи подарък, трябва да го отвори на мига. Дори да не го харесва, любезността изисква да каже обратното.

Не само мъжете задържат вратите. Щом някой върви след нея, е логично тийнейджърката да хване вратата, а не да я затръшва под носа на човека.

В случай че има други хора в асансьора с огледало, е недопустимо да се оглежда от всички ъгли.

Да бъде учтива за една жена не означава да е пасивна или да допуска околните да се възползват от нея, за да не ги обиди. Ако например някой предложи на дъщеря ви нещо, което тя не желае, е достатъчно да каже "не, благодаря". Продължи ли събеседникът да настоява, да отвърне твърдо "Благодаря, вече казах "не".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X