Напишете дума/думи за търсене

Как две тийнейджърки планират да променят света за добро

Вече ви разказахме за конкурса за каузи, които променят света, както и за победителите в неговото пето издание "Обичам хейта". Срещнахме се с две от тийнейджърките, които победиха на финала, и ги попитахме това-онова.

Петя Петкова е на 17 г., от гр. Сандански. С това видео тя спечели конкурса за каузи, постигащи промяна, а видеото, с което Ева Николова грабна наградата, е ето тук

Как хейтът може да промени света за добро?

Петя: Омразата, а хейтът е именно това, е силна емоция, каквато е и любовта, въпреки че са противоположни чувства. А силната емоция, насочена правилно, генерира идеи. Така че омразата като такова чувство може да създаде достатъчно добри идеи, които с времето да се превърнат в граждански проекти, за да се промени обществото към по добро.

Ева: Когато се превърне в дело, а не остане мрънкане.

В какво вярвате?

Петя: В нищо. В почти нищо, тъй като в много случаи вярата представлява сляпо следване, а последователите доброволно се отказват от личностното си търсене за сметка на общностното. Освен това всичко, в което се вярва, може да се обори, в различни ситуации се променя и може въобще да промени същността си спрямо абсолюта и безкрайното, което ние никога няма да познаем, тъй като сме крайни същества.

Ева: В себе си, в извънземните и в театъра.

В какво сте най-силни?

Петя: В това да мисля, да чакам и да пиша.

Ева: В създаването... а понякога и в рушенето.

Какво очаквате от бъдещето си в България?

Петя: Най-вече развитие на собствената ми индивидуалност: това включва уменията и възможностите ми, както и моята култура, най-вече душата и духа. Това естествено е само моя отговорност и задача, ничия друга.

Ева: Надявам се да имам много работа, свързана с актьорската професия.

Как вие лично ще предизвикате промяна?

Петя: Усъвършенствайки личността и уникалността си, ще имам достатъчно познания не само да предизвикам някаква промяна, а да предизвикам такава промяна, която да е положителна, която да бъде развитие. Има още много неща да науча, за да избера правилната форма за действие, но тя задължително ще е свързана с изкуство, култура и образование.

Ева: Казвайки човешки истини по правилен начин и на правилното място, за да стигнат до хората.

Какви са днешните деца и тийнейджъри?

Петя: Повечето са практични и умеят да мрънкат - всъщност това е преди всичко и българска черта. Интересното е, че при младежите се забелязва и заченки на индивидуализъм, което, ако се развие, е добра основа за промяна. Практичността и индивидуализмът обаче си противоречат, ако не по същност, то поне по действително проявление, тъй като не е много практично и лесно да отстояваш себе си в един масов свят, но е по-ценно, отколкото в обратния вариант.

Ева: Каквито винаги са били... с проблемите и преимуществата на времето си.

Имате ли късмет, че сте родени в България и защо?

Петя: Да, късмет е - малко добър, малко лош, но все пак късмет с помощта, на който мога да израсна по начина, по който съм си избрала.

Ева: Родена съм във Вселената и съм дете на всички форми на енергия и материя. :)

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X