Напишете дума/думи за търсене

Как да научим децата да бъдат по-спестовни

Природосъобразният начин на живот и правилното отношение към планетата са задължение на всеки от нас. Те се изграждат постепенно и са въпрос на възпитание, затова отрано започнете да учите децата си да бъдат еко.

Преди всичко бъдете за пример. Ако им давате съвети, които вие самите не спазвате, резултат няма да има. Най-важното е да изградите в тях отношение към природата като ги водите редовно на екскурзии и разходки извън града. Изучавайте заедно растенията и животните и показвайте на децата как понякога човек застрашава нормалното съществуване на природата със своите действия.

Не ги затрупвайте с дрехи, вещи и играчки. Дайте им възможност да си играят с всякакви неща, което не са купени от магазин. А ако са и директно дошли от природата – още по-добре. Например ако сте на пикник край езеро, направете корабче от клонки и листа. А от старата си пижама направете заедно парцалена кукла или цветно чудовище. Организирайте рождените им дни сред природата – има страхотни предложения за езда, или пък съберете приятелчетата у вас и със стари найловони пликчета, ролки от тоалетна хартия и други подръчни материали ги накарайте да измайсторят неща. Нека най-креативният гостенин получи най-голямото парче торта! Домашна, разбира се! Насърчете децата също сами да засадят дърво или поне цвете, за което да се грижат. Когато награждавате децата или им правите подаръци по повод, не купувайте най-рекламираните пластмасови играчки, а измайсторете нещо сами, като използвате естествени материали, дайте на играчката име, измислете заедно приказка, в която подаръкът ви ще е главен герой.

Научете децата:

- да не стоят по половин час под душа. Това е любимо занимание, особено на тийнейджърите. Отучете ги, като им обясните, че според прогнозите на еколозите, ако не пестим вода, след сто години няма да има достатъчно дори за пиене.

- да спират кранчето, докато си мият зъбите. Няма нужда три минути да използват четката, а през това време водата безсмислено да се прахосва.

- да изключват централно уредите, когато не ги използват. Те хабят много ток дори в режим Stand by. Най-добре е вие да сте ги оборудвали с разклонители с копче, за да не трябва децата да дърпат щепселите от контакта по три пъти на ден.

- да изхвърлят разделно боклука, за да може хартията и стъклото да се рециклират и използват повторно. Обяснете им, че така пестим много от ресурсите на нашата планета. В някои домове хората дори имат по две или три различни кошчета за боклук и още от малки учат децата кое къде се хвърля.

- да не принтират всяки един мейл, който получат или всяка информация онлайн, която им трябва за някой доклад. Нека всеки път, когато им се налага все пак да разпечатат нещо, да използват сайта www.printfriendly.com, където слагат линк за страницата за принтене и програмата автоматично намалява ненужните бели полета.

- да не изхвърлят батерии в кошчето, защото са високотоксични. Най-добре е да се използват зареждащи се батерии, а старите да се изхвърлят в специални кутии, каквито има в големите вериги магазини за техника.

- да си изваждат зарядното от контакта, когато телефонът не се зарежда. Много често подрастващите го държат непрекъснато включено, така дори и когато не го използват, то изразходва ток.

- преди да изхвърлят каквото и да било, да се замислят дали не могат да му намерят ново приложение. Дори една стара ролка от тоалетна хартия може да бъде направена на поставка за ластици например. Нека развихрят въображението си.

- да гасят лампата всеки път, когато излизат от стаята. Обяснете им, че дори и на тях да им се струва, че изхабеният ток от една крушка е незначителен, глобално погледнато, ако всички го правим, това са милиарди крушки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X